Harde cijfers: Van Gaal veel betere bondscoach dan Hiddink

Harde cijfers: Van Gaal veel betere bondscoach dan Hiddink

Harry Nijland • 15:41, 14-10-2014 / Laatste Update: 13:14, 13-12-2023

Het is nog maar een half jaar geleden dat Louis van Gaal nog steeds die loser was die met een fantastische Nederlandse selectie het WK van 2002 misliep. Hiddink was een tovenaar die over de hele wereld wonderen verrichtte en zelfs van Zuid-Korea een voetbalmachine maakte.

Na het glorieus verlopen WK onder de strakke leiding van Leraar Louis en een dramatische start van de EK-kwalificatie onder Gezellige Guus is alles anders. Van Gaal is op het schild gehesen, waar Hiddink keihard vanaf is gedonderd. Een volkomen terechte transformatie, zo wijzen de harde cijfers uit.

Sterker nog, voordat Hiddink werd aangesteld als nieuwe bondscoach van Oranje had de Varssevelder al een slechter puntengemiddelde dan Van Gaal in zijn eerste periode. De Achterhoeker begon zijn tweede tijdperk als bondscoach met 69 punten uit 38 wedstrijden. Dat is omgerekend 1.82 punt per wedstrijd. Van Gaal had na zijn dramatische afscheid als bondscoach in 2001 gemiddeld 2 punten per wedstrijd gehaald, 28 in 14 wedstrijden.

Toch herinnerde iedereen zich Hiddink als een succescoach. Na een moeilijke start op het EK '96 in Engeland - Hiddink zette Edgar Davids uit de selectie omdat die had gezegd dat de coach 'zijn hoofd uit de kont van sommige spelers moest halen' - scoorde de bondscoach twee jaar later punten. Met de weer in zijn armen gesloten Davids als een van de aanjagers haalde Oranje op het WK in Frankrijk de halve finale, waarin het na strafschoppen door Brazilië werd uitgeschakeld.

De halve finale tegen Brazilië in 3 minuten:

https://www.youtube.com/watch?v=H3Elx9vnsJs

Toen Hiddink vier jaar later met Zuid-Korea de halve finale van het WK - gespeeld in Zuid-Korea en Japan - haalde, werd hij een heilige in Azië. Ook in de rest van de wereld werd met groot respect over Hiddink gesproken.

Hoe anders verging het Van Gaal. Met een fantastische generatie eindigde hij als derde in de kwalificatiepoule voor het WK van 2002. Portugal en Ierland gingen, Oranje bleef thuis. Van Gaal nam ontslag en gaf in een memorabele persconferentie de halve wereld de schuld van zijn falen. Daarmee maakte hij deze inktzwarte bladzijde uit zijn trainersloopbaan nog belangrijker dan die al was. Zijn imago als bondscoach die geen verantwoordelijkheid neemt voor zijn wanprestatie leek voor de eeuwigheid aan hem te kleven.

Persconferentie in 2001 waarin Van Gaal zijn vertrek aankondigt:

Maar Van Gaal kreeg een tweede kans en greep die met beide handen aan. Niet alleen presteerde hij fantastisch met Oranje, ook in de omgang was hij een stuk sympathieker dan de buitenwereld gewend was. De verguisde Van Gaal had laten zien ook als bondscoach te kunnen presteren.

Hiddink bewandelt de omgekeerde weg. Zijn prestaties als bondscoach van Oranje steken na de horrorserie van afgelopen weken helemaal schril af bij die van collega Van Gaal. Het toch al magere gemiddelde van Hiddink is gezakt naar 1.71 punt per wedstrijd (72 punten uit 42). Van Gaal staat op 2.12 (91 uit 43).

Het is duidelijk. Van Gaal hoort op het schild. En Hiddink... Hiddink mag blij zijn als hij de kerst haalt.