Journalist zet vraagtekens bij fitheid teams van Hiddink

Journalist zet vraagtekens bij fitheid teams van Hiddink

admin • 23:59, 30-10-2015 / Laatste Update: 02:59, 13-12-2023

In zijn nieuwste boek SHOT neemt onderzoeksjournalist Thomas Kistner dopinggebruik binnen het voetbal onder de loep. De Duitser zet vraagtekens bij de steeds bovenmenselijker fysieke prestaties van spelers, zoals het extreme loopvermogen van drie succesploegen onder bondscoach Guus Hiddink. ,,Je moest die Zuid-Koreanen afschieten om ze te laten stoppen met rennen.'' Dat schrijft het Algemeen Dagblad.

In zijn zaterdag te verschijnen boek staat hij uitgebreid stil bij drie succesploegen onder bondscoach Guus Hiddink: Zuid-Korea, Australië en Rusland. Alledrie werden vanwege hun fenomenale conditie verdacht van doping. Nadat Italië in 2002 de achtste finale tegen Zuid-Korea verloor, gingen Italiaanse journalisten verhaal halen bij conditietrainer Raymond Verheijen. Die wimpelde de dopingsuggesties simpel af en noemde de argwaan 'het grootste compliment uit zijn carrière'.    

In 2006 behaalde Hiddink - zonder Verheijen - opnieuw succes met een WK-outsider. Onder zijn leiding overleefde Australië voor het eerst de eerste ronde. De Socceroos blonken uit in uithoudingsvermogen en scoorden niet zelden in de laatste minuten. Spits Tim Cahill verwierp verdenkingen van doping: ,,We hebben gewoon hard gezwoegd."    

Op het EK van 2008 had Hiddink - nu weer met Verheijen - Rusland onder zijn hoede. Drie dagen na een zware groepswedstrijd tegen Zweden werd Oranje in de kwartfinale uitgeschakeld. Het team kwam tot een formidabele afgelegde 143,7 kilometers. De pers beschreef aanvaller Andrej Arsjavin als 'een wielrenner die de zwaarste bergetappe in de Tour de France heeft volbracht'. ,,Wat doen die lui tijdens de trainingen?,'' vroeg Willi Ruttensteiner, technisch directeur van de Oostenrijkse voetbalbond, zich af.

Conclusies verbindt Kistner niet aan de optredens van Zuid-Korea, Australië en Rusland. Wel noemt hij het verbazingwekkend hoe Hiddink 'erin slaagde kleurloze en kansloze teams in energieke toernooimonsters te veranderen'.