Moet Nederland straks Duitsland verslaan voor plek op EK?

Moet Nederland straks Duitsland verslaan voor plek op EK?

Harry Nijland • 13:10, 15-10-2014 / Laatste Update: 16:04, 13-12-2023

Een eitje, dat zou plaatsing voor het EK van 2016 voor Oranje zijn. Maar na 3 wedstrijden lijken de play-offs de meest realistische ontsnappingsoute naar Frankrijk. Maar hoe gevaarlijk is die weg als je zomaar Duitsland, België of Zweden tegen kan komen?

Het Nederlands elftal was nog niet eens boven zichzelf uitgestegen op het WK in Brazilië toen er al met dedain gesproken werd over de tegenstanders in de EK-kwalificatiegroep van Oranje. Plaatsing zou een formaliteit zijn, helemaal omdat ook de nummers 2 uit de poules zich rechtstreeks plaatsen. Zelfs de beste nummer 3 kan de koffers pakken nu het deelnemersveld in Frankrijk bestaat uit 24 landen.

Maar na 3 wedstrijden liggen de koffers van de Oranje internationals nog te verstoffen op zolder. Een deel van Nederland beschouwt het inmiddels als een klein wonder als ze in 2016 tevoorschijn mogen worden gehaald voor het toernooi in Frankrijk. Rechtstreekse kwalificatie lijkt ver weg, maar er is nog altijd die ontsnappingsroute via de 3e plaats in de poule. Waarschijnlijk niet rechtstreeks als beste nummer 3, maar wel via de play-offwedstrijden die de 8 andere nummers 3 spelen om de 4 laatste tickets.

Maar de standen in de poules laten zien dat die weg voor dit Oranje zo maar eens doodlopende kan zijn. Kijk maar eens welke ploegen er op dit moment derde staan:

Groep A: Nederland.

Groep B: België en Wales.

Groep C: Oekraïne en Spanje.

Groep D: Duitsland en Schotland.

Groep E: Litouwen en Slovenië.

Groep F: Finland en Hongarije.

Groep G: Rusland en Zweden.

Groep H: Noorwegen.

Groep I: Denemarken.