NEC redt Iraakse kinderen

NEC redt Iraakse kinderen

Harry Nijland • 11:42, 10-09-2014 / Laatste Update: 11:50, 13-12-2023

NIJMEGEN - Supporters van NEC hebben zich van hun beste kant laten zien. Met een inzamelingsactie hebben zij de twee kinderen van de Iraakse vrijwilliger Jamal Shani Blake uit handen gered van IS-extremisten in Irak.

De Irakees vluchtte vorig jaar naar Nederland. Zijn echtgenote, die door zijn schoonvader bij hem was weggehaald en uitgehuwelijkt, moest hij achterlaten. Zijn kinderen werden tijdelijk ondergebracht bij zijn ouders. Jamal kwam terecht in Beuningen, nabij Nijmegen. Een half jaar geleden meldde hij zich om vrijwilligerswerk te verrichten in het Goffertstadion, de thuisbasis van NEC. Op 12 augustus zou hij een poging wagen zijn kinderen te halen, maar enkele dagen daarvoor vielen IS-troepen het dorpje van zijn ouders binnen, die ternauwernood de bergen in konden vluchten met zijn kinderen.

Jamal kwam na enkele dagen in contact met zijn vader. Ze waren in extreem gevaarlijk gebied en moesten er eigenlijk zo snel mogelijk weg. Na overleg met Vluchtelingenwerk besloten verscheidene geledingen binnen NEC hun best te doen om de benodigde 4000 euro voor het ticket, visa en begeleiding voor de kinderen bijeen te krijgen. De fansite ForzaNEC.nl begon zelfs op haar site een veiling, waarvoor directeur Bart van Ingen onder meer een gesigneerd clubshirt beschikbaar stelde. Ook fans doneerden.

Nadat het iemand het geld had voorgeschoten, konden de tickets snel worden besteld en arriveerden de kinderen gisteren op Schiphol. Na eerdere mislukte pogingen kon Jamal dus gisteren zijn kinderen Kevin (5) en Kevyan (4) in de armen sluiten. Volgens de vrijwilliger, die sinds een half jaar werkt in het Goffertstadion, pakten zijn kinderen hem stevig vast en lieten ze lange tijd niet meer los.

Bron foto: Theo van Benthum.

Sander Janssen

Twitter: @SanderNEC

Mail: s.janssen@wegenermail.nl