Onderling resultaat in ruim voordeel van Brazilië

Onderling resultaat in ruim voordeel van Brazilië

Harry Nijland • 17:32, 07-07-2014 / Laatste Update: 11:26, 13-12-2023

BELO HORIZONTE - Brazilië staat in de onderlinge duels met Duitsland op een ruime voorsprong. Beide voetbalgrootmachten, die elkaar dinsdag in Belo Horizonte treffen in de halve finales van het WK, speelden in totaal 21 onderlinge wedstrijden.

Brazilië won 12 keer, Duitsland zegevierde slechts vier maal. De illustere tweestrijd eindigde vijf keer gelijk.

In WK-verband kwamen beide naties elkaar pas één keer tegen. Dat was uitgerekend in de WK-finale op 30 juni 2002 in Yokohama in Japan. Met een zege van 2-0, dankzij twee treffers van Ronaldo, veroverde Brazilië de vijfde en tot dusver laatste wereldtitel.

Luiz Felipe Scolari, de huidige bondscoach van Brazilië, fungeerde destijds eveneens als trainer van de nationale ploeg. De Duitser Miroslav Klose is de enige voetballer, die de WK-finale van 12 jaar geleden als speler meemaakte. Met 15 treffers is hij vooralsnog met Ronaldo de gedeelde WK-topscorer aller tijden.

De kraker in Belo Horizonte is ook het duel tussen de twee landen die het grootste aantal WK-wedstrijden speelden: Duitsland staat op 104 WK-duels (64 x winst, 20 x gelijk, 20 x verlies), Brazilië werkte tot dusver 102 duels af op een eindtoernooi om de wereldtitel (70-17-15). Brazilië maakte niettemin de meeste WK-treffers (220), gevolgd door Duitsland (216).

De twee landen speelden in 2011 in Stuttgart voor de laatste keer tegen elkaar. Duitsland won de oefeninterland met 3-2 dankzij treffers van de huidige WK-gangers Bastian Schweinsteiger, Mario Götze en André Schürrle. Voor Brazilië kwamen Robinho en Neymar tot scoren. Beiden zijn dinsdag in Belo Horizonte niet van de partij.