De shirts die de spelers van het Nederlands elftal dragen tijdens het WK worden online geveild en de opbrengst gaat naar arbeidsmigranten in Qatar. De spelers van Oranje hopen zo een bijdrage te leveren aan het verbeteren van de situatie van de arbeiders in het gastland van de mondiale eindronde.
"Het tot stand komen van dit toernooi heeft een zeer grote impact gehad op arbeidsmigranten in Qatar, dat is niemand ontgaan", zegt aanvoerder Virgil van Dijk. "Onder heel zware omstandigheden hebben zij gewerkt aan stadions, de infrastructuur en hotelaccommodatie. Dat zullen we ons bij elke activiteit steeds weer realiseren. En dat die omstandigheden écht beter moeten, is iedereen wel duidelijk."
Bijdragen aan verbeteringen
De verdediger van Liverpool hoopt dat Oranje in Qatar kan bijdragen aan de veranderingen die al een aantal jaar gaande zijn op gebied van arbeidsrechten. "Vanuit de 'bestuurskamers' is al veel gedaan om de situatie te verbeteren, maar wij willen daar vanuit de kleedkamer ook een concrete bijdrage aan leveren", aldus Van Dijk. "Allereerst door hier op dit wereldpodium aandacht te vragen voor hun situatie. Maar ook door de veilingopbrengst van onze wedstrijdshirts te gebruiken om de in gang gezette verbeteringen mede te financieren."
Veiling start direct na aftrap
De ploeg van bondscoach Louis van Gaal speelt in de groepsfase van het WK tegen Senegal, Ecuador en Qatar. De veiling van de wedstrijdshirts begint steeds direct na de aftrap en loopt dan tot het volgende duel. De tenues die het Nederlands elftal tijdens de laatste interlandperiode droeg tegen Polen en België werden ook geveild. Het opgehaalde bedrag van ruim 50.000 euro komt volgens de KNVB eveneens ten goede aan het verbeteren van de situatie van arbeidsmigranten in Qatar. Zij moesten de afgelopen jaren vaak in extreem warme omstandigheden werken aan onder meer de bouw van de stadions.
Hervormingen
Onder druk van organisaties als Amnesty International en arbeidsorganisatie ILO van de Verenigde Naties hebben de afgelopen jaren heel wat hervormingen plaatsgevonden in Qatar. Zo is onder meer het kafala-systeem van dwangarbeid afgeschaft en is er een hitteprotocol gekomen. Toch valt er volgens deze organisaties nog steeds veel te verbeteren.
Arbeidsmigranten?
De spelers van Oranje ontvangen donderdag op het trainingsveld in Doha een groep van 20 arbeidsmigranten. Deze migranten zijn met de KNVB in contact gebracht door de internationale arbeidersvakbond BWI.
Waar gaat het geld echt heen?
Waarschijnlijk zijn die migranten wel geselecteerd door de toernooiorganisatie. Ook blijft het de vraag of de opbrengst van de veilingen ook wel echt naar de arbeidsmigranten gaan en niet in de zakken van de toernooiorganisatoren verdwijnen.