Oud-keeper Magennis als spits belangrijk voor Noord-Ierland (video)

Oud-keeper Magennis als spits belangrijk voor Noord-Ierland (video)

admin • 11:17, 12-10-2015 / Laatste Update: 12:06, 13-12-2023

Noord-Ierland is een van de debutanten bij het EK volgend jaar. Een verrassing, want de selectie bestaat vooral uit goedwillende voetballers van kleinere Engelse clubs. In de spits loopt zelfs iemand die is opgeleid als keeper. Deze Josh Magennis staat symbool voor het Noord-Ierse sprookje. Hij was vorige week een van de doelpuntmakers in de wedstrijd tegen de Grieken (3-1) waarin de Noord-Ieren zich kwalificeerden.

Geen keeper, dan maar spits

Zeven jaar geleden kreeg Magennis (25) bij zijn club Cardiff City te horen dat hij het niet zou maken in het profvoetbal. De trainers vonden de doelman niet goed genoeg. De Noord-Ier stond nog een jaar onder contract bij de club en vroeg of hij het in dat laatste jaar niet mocht proberen als spits. Cardiff gaf hem die kans, maar Magennis overtuigde niet en de club besloot hem geen contract aan te bieden.

Redding

Het Schotse Aberdeen deed dat wel. Daar werd de atletische Magennis omgeturnd tot verdediger. De Noord-Ier werd opgesteld als voorstopper en rechtsback, maar eindigde na een paar seizoenen toch weer als spits. Sinds 2014 speelt hij als aanvaller voor Kilmarnock. Een doelpuntenmachine is Magennis niet en dat zal hij ook nooit worden, maar door zijn postuur en enorme sprongkracht is hij lastig te bespelen voor de verdedigers.

Noord-Ierland

Mede door die kwaliteit gaf de Noord-Ierse bondcoach Michael O'Neill hem afgelopen donderdag een basisplek, in plaats van de geschorste topscorer Kyle Lafferty. De voormalige keeper betaalde het vertrouwen van de bondscoach terug door het tweede doelpunt te maken. Het absolute hoogtepunt in zijn loopbaan. ,,Zeven jaar geleden dacht ik dat mijn voetbalcarrière over was. Ik ben technisch niet de meest verfijnde voetballer, maar dat ik gescoord heb in zo'n belangrijke wedstrijd voor mijn land neemt niemand mij ooit meer af."

Lees ook: Speelster Ajax scoort en laat bh zien (video)

Lees ook: Vijf redenen waarom Oranje naar de play-offs gaat

Lees ook: 16 landen zeker van EK