Oud-speler beschuldigt Zenit van racisme

Oud-speler beschuldigt Zenit van racisme

22:23, 23-04-2015 / Laatste Update: 16:01, 13-12-2023

Een voormalig jeugdspeler van Zenit beweert dat hij nooit een kans kreeg in het eerste elftal vanwege zijn huidskleur. Brian Idowu, in Sint-Petersburg geboren met Nigeriaanse roots, speelde meerdere jaren in de jeugdacademie van de Russische topclub, maar zou nooit in de hoofdmacht spelen.

,,Ik kwam nooit verder dan trainingen met het jeugdteam'', zegt Idowu op de website van zijn huidige club Amkar Perm. ,,Ik kreeg hints dat vanwege mijn huidskleur de deur naar het eerste elftal gesloten zou blijven. De reden was de harde kern van de supporters, die niet van donkere spelers houden.''

Racisme is volgens Idowu een onderdeel van de identiteit van de supporters. Ze willen zich daarmee onderscheiden van rivaliserende clubs als CSKA Moskou en Spartak Moskou, die regelmatig donkere spelers aantrekken. Bij Zenit spelen momenteel drie spelers met een getinte huidskleur: de Braziliaan Hulk, de Venezolaan José Rondon en de Belg Axel Witsel. Maar de club heeft nog nooit een speler met Afrikaanse roots opgesteld in een officiële wedstrijd. Vandaag werd bekend dat de club overweegt de donkere PSV-aanvoerder Georginio Wijnaldum aan te trekken.

Idowu (22) brak dit seizoen door in het eerste elftal van Amkar Perm, dat uitkomt op het hoogste niveau in Rusland. Als invaller kwam hij in actie tegen Zenit. Naar eigen zeggen reageerden de supporters van zijn oude club op sportieve wijze op zijn invalbeurt.

Zenit is al vaker beticht van racisme. In 2012 publiceerde een groep fans een manifest waarin werd geëist dat de club geen donkere of homoseksuele spelers mocht aantrekken. Oud-trainer Dick Advocaat zei al eens dat supporters van de club verhinderen dat hij een donkere spelers kocht.