Pizza etende Dost was voorbestemd voor Nederlandse top

Pizza etende Dost was voorbestemd voor Nederlandse top

09:00, 24-02-2015 / Laatste Update: 13:38, 13-12-2023

Bij zijn oude club Heracles Almelo hadden ze zeker wel gedacht dat Bas Dost (25) ver zou komen. „De Nederlandse top, schatte ik zo in”, zegt voorzitter Jan Smit.

Bas Dost maakte dit kalenderjaar al 11 doelpunten voor VfL Wolfsburg, waarmee hij alleen Lionel Messi (14) voor zich moet dulden. In de Bundesliga maakten alleen Arjen Robben en Alexander Meier dit seizoen meer goals dan Dost. Maar dat de spits zou stralen in Duitsland, 2e zou staan in de Bundesliga en in een rijtje met Lionel Messi terecht zou komen, dat had hij niet aan zien komen. „Dan ben je toch wel trots, die jongen is bij ons groot geworden.”

Verlegen

Bij Heracles zien ze hem nog binnenkomen. Het was 2008, een verlegen jongen uit Drenthe maakte zijn entree in Almelo. Hij kwam net over van FC Emmen, was eigenlijk nog een amateur en zo gedroeg hij zich ook. Smit: „Een mooie kerel, groot van postuur, maar onzeker. Echt een jongen van het platteland”, weet Smit.

Pizza

Trainer was Gert-Jan Verbeek, die zich in het begin vol verbazing afvroeg: hoe is het mogelijk dat die jongen 3 uur voor een wedstrijd genoeglijk een pizzaatje naar binnenwerkt? Of voor 12 uur niet eet? Dost wist nog niets van het leven als een topsporter.

Dat is nu, na 2 seizoenen Heracles, 2 bij Heerenveen, en 3 seizoenen bij Wolfsburg wel anders. Smit: „Chapeau voor Bas Dost. Voor ons is hij een van de grootste transfers in de geschiedenis van de club. Hij is in ieder geval een kerel geworden. Heb je dat baardje gezien?”