Polen woest om afgelaste Gouden Bal: 'Misschien wel laatste jaar dat hij 'm kan winnen'
i

EPA

Polen woest om afgelaste Gouden Bal: 'Misschien wel laatste jaar dat hij 'm kan winnen'

Martijn Baars • 21:54, 22-07-2020 / Laatste Update: 06:18, 07-01-2024

Polen is in rep en roer. Niet vanwege de uitslag van de presidentsverkiezing, maar om het feit dat Robert Lewandowski geen Gouden Bal kan winnen dit jaar. Door het coronavirus is het gala afgelast.

Organisator France Football hakte maandag de knoop door: geen Gouden Bal-verkiezing. "We vinden dat zo’n bijzonder jaar niet behandeld kan worden als een gewoon jaar”, verklaarde Pascal Ferré, hoofdredacteur van France Football. "Met slechts 2 volwaardige voetbalmaanden (januari en februari, red.) zijn er te weinig maanden om dit jaar een fatsoenlijke verkiezing te houden.”

Topjaar Lewandowski

Juist Lewandowski, topspits van Bayern München, had goede papieren om de prestigieuze prijs in de wacht te slepen. Experts gaven hem een grotere kans dan ooit na zijn uitmuntende seizoen. Hij scoorde 43 keer in 51 wedstrijden in alle competities. Daarom zijn de Polen woedend, zegt Maciej Kaliszuk van 's lands grootste sportkrant Przeglad Sportowy tegenover boulevardkrant Bild. "Het is een grote teleurstelling. Iedereen had verwacht dat Lewandowski zou winnen. Hij had zo'n fantastisch jaar met zoveel goals, terwijl Lionel Messi en Cristiano Ronaldo niet zoveel leverden als afgelopen jaren.”

'Het is niet eerlijk'

Daarom, stelt Kaliszuk, verdient Lewandowski de prijs. "We snappen niks van de reden om de verkiezing af te gelasten, want elke competitie is uitgespeeld behalve de Franse. Neymar en Kylian Mbappé kunnen de Champions League nog winnen. Het is niet eerlijk. Misschien is dit wel het laatste jaar dat Lewandowski kansmaakt.”

'Ongelooflijk!'

Ook oud-keeper Jan Tomaszewski (72) is boos. "Deze beslissing is voor mij de grootste onzin van de 21ste eeuw. We zeggen de Nobelprijs en Oscar-uitreiking toch ook niet af? Ongelooflijk!” Lionel Messi won afgelopen jaar de Gouden Bal voor de 6e keer en is daarmee recordhouder.