PvdA-fractie Enschede: wel of geen lening FC Twente?

PvdA-fractie Enschede: wel of geen lening FC Twente?

admin • 20:01, 05-12-2015 / Laatste Update: 14:16, 08-01-2024

De fractie van de PvdA in Enschede riep zaterdag haar leden bijeen, met de vraag of zij wel of niet moeten instemmen met het raadsvoorstel om geld te lenen aan FC Twente. Voor de partij ligt de kwestie gevoelig, omdat er fors is bezuinigd in onder andere de thuiszorg en de bibliotheek.

Alle partijleden waren het roerend met elkaar eens. FC Twente moet behouden blijven voor de stad. Volgens fractieleider Laurens van der Velde bereikt voetbal veel meer mensen en is de sociale cohesie onder voetbalsupporters groot. "Maar het is lastig om hier een prijskaartje aan te hangen", aldus Van der Velde. Een trendbreuk voor de partij, dit schept verplichtingen en vraagt om een uitleg naar de achterban toe. Want hoe verkoop je deze financiële steun van 17 miljoen euro, terwijl flink is bezuinigd in de sector cultuur, zorg en welzijn?

Onder voorwaarden
De angst bestaat dat de Enschedese voetbalclub ondanks de gemeentelijke garantstelling alsnog over de kop gaat. Een eis die de PvdA inbrengt is dat FC Twente een breder sociale en maatschappelijk functie moet gaan uitdragen. De 4.000 kaarten die bij elke wedstrijd niet worden verkocht, zouden bijvoorbeeld aan minima voor 1 euro per stuk kunnen worden verkocht.

Wat de fractie aanstaande maandag gaat stemmen tijdens de stedelijke commissie is niet bekend.  'We willen weten of de keuze voor de dit technische verhaal goed is, maar uit principiële keuze willen wij de club op deze manier steunen", vertelt Arja  die de aanjager is van deze ledenbijeenkomst.