Rechtstreeks EK-ticket Oranje na 6-0 opeens dichtbij

Rechtstreeks EK-ticket Oranje na 6-0 opeens dichtbij

Harry Nijland • 21:01, 16-11-2014 / Laatste Update: 10:41, 13-12-2023

Ondanks de dramatische start is rechtstreekse plaatsing voor het EK nog in beeld voor Oranje. Dankzij de 6-0 zege op Letland maakt Nederland kans om als beste nummer 3 Frankrijk te halen.

Oranje heeft geluk dat er aan het EK in Frankrijk over anderhalf jaar 24 landen deelnemen in plaats van 16. Daardoor is rechtstreeks plaatsing na de zeperds in Tsjechië en IJsland nog niet verloren. Een ronde langs de andere poules maakt duidelijke dat Oranje zich best kan mengen in de strijd om de beste nummer 3-plaats.

Eerder schreven we al dat een plek in de play-offs - het lot van alle andere nummers 3 - een riskant avontuur is. Net als tijdens de play-offs voor het laatste WK (Portugal-Zweden) zullen er grote voetballanden tegenover elkaar komen te staan. Die roulette wil je als Nederland ontlopen. Dan is het eindigen als beste nummer 3 de minimale eis. Hiervoor tellen alleen de resultaten tegen de eerste 5 ploegen uit iedere poule.

Nederland staat door de nederlagen tegen Tsjechië en IJsland al op 6 verliespunten. Maar ook in de andere poules is flink geleden. Zo hebben de nummers 3 in poule G - Rusland en Zweden - al 7 verliespunten. In groep E staat Litouwen op -6. In groep D is een waar slagveld aangericht en staan Duitsland, Ierland en Schotland allemaal op 5 verliespunten. Datzelfde geldt voor Hongarije in groep F.  In groep I is de situatie onduidelijk omdat de landen geen gelijk aantal wedstrijden hebben gespeeld. Denemarken is daar nu koploper, maar heeft ook al 5 verliespunten.

Omdat België en Wales vanavond 0-0 speelden, hebben zijn in groep B allebei 4 verliespunten. In groep C hebben Spanje en Oekraïne beiden 3 verliespunten en vanavond een op het oog makkelijk wedstrijd. Maar de twee landen treffen elkaar de eerstvolgende wedstrijd in maart. In groep H heeft Noorwegen 3 verliespunten, maar de ploeg moet in maart op bezoek bij koploper Kroatië.

Kortom: als Nederland in maart thuis Turkije, de nummer laatst uit de poule, verslaat, kan het zomaar al een van de beste nummers 3 zijn. Omdat Oranje Tsjechië en IJsland uit al gehad heeft, ligt de weg naar dat rechtstreekse ticket opeens helemaal open. En dan is iedereen die verschrikkelijke wedstrijden in Tsjechië en IJsland zo weer vergeten.