Ricky Talan: de 'raket' van AZ'67 en Vitesse

Ricky Talan: de 'raket' van AZ'67 en Vitesse

admin • 08:00, 01-10-2015 / Laatste Update: 15:54, 08-01-2024

Oud-profvoetballer Rick Talan is woensdag overleden. De oud-speler van AZ'67, Cercle Brugge, Haarlem en Vitesse werd slechts 54 jaar.

Oud-profvoetballer Jan Peters was zijn voormalig ploeg genoot bij AZ'67. Beiden maakten deel uit van het team van dat in 1981 kampioen werd van Nederland. Peters als basisspeler, Talan voornamelijk als bankzitter. "Ricky had de pech dat wij een heel goede ploeg hadden. We speelden 4-4-2 en hij had als aanvaller klasbakken als Pier Tol, Kurt Welzl en Kees Kist voor zich."

Razendsnel

Razendsnel was de spits wel, herinnert Peters zich. "Alsof een raket werd afgeschoten. Dat was Ricky. Tijdens een oefenpotje tussen het eerste en tweede team van AZ stond hij bij Hugo Hovenkamp. Die werd een paar keer gedold. Hugo was het op een gegeven moment zat en gaf hem een schop.”

Martin Laamers speelde bij Vitesse samen met Talan, die in Arnhem zijn profloopbaan afsloot. Laamers: "Hij kwam van AZ, had ervaring in de eredivisie. Ik was een jochie, kwam net kijken. Maar geen kapsones, integendeel. Hij was erg aardig, had humor. Bij Vitesse heeft Ricky het ook goed gedaan, hij was erg snel en scoorde vaak."

Kwaadaardige tumor

Diverse malen kwam Talan uit voor Oud-Vitesse, totdat in 2007 een kwaadaardige tumor in zijn hoofd werd ontdekt. Hij werd tweemaal geopereerd. "Op dit moment is de tumor onder controle, maar het blijft heel onzeker, omdat het terug kan groeien”, vertelde Talan vorige zomer in de Gelderlander. Een jaar later kwam de tumor terug. En nu verloor Talan de strijd. Zijn zoon en dochter zetten zijn bedrijf in Zevenaar voort.

Lees ook: Vrouw Lewandowski vindt het wel mooi geweest met al die goals

Lees ook: Amsterdam Arena voor 50 miljoen euro verbouwd

Lees ook: Oud-wielrenner Vinokoerov mogelijk de cel in