Smeenk: 'Duurt niet lang voordat Nederlandse profvoetballer uit de kast komt'

Smeenk: 'Duurt niet lang voordat Nederlandse profvoetballer uit de kast komt'

Trevor Wagener • 12:10, 24-10-2022 / Laatste Update: 14:10, 06-08-2024

Volgens journalist Thijs Smeenk is de voetballerij nog een te conservatieve wereld. Dat bleek volgens hem uit de ophef die ontstond nadat Feyenoord-aanvoerder Orkun Kökçü weigerde om de OneLove-aanvoerdersband te dragen. Nadien schrapte de KNVB de volgende OneLove-actie.

Jammerlijk, vond Smeenk. "De voetbalwereld is een van de laatste werelden waar het een taboe is als je niet heteroseksueel bent", zei Smeenk zondagavond in Studio Voetbal. "Als je kijkt naar de ontwikkelingen in Nederland de afgelopen 10 jaar is er veel gebeurd in de goede zin van het woord, maar de voetbalwereld is conservatief."

Smeenk werkt voor het persbureau ANP én is bestuurslid van de John Blankenstein Foundation. Voor dat laatste bezoekt hij regelmatig scholen om voorlichting te geven. Volgens Smeenk zit de oplossing in het gesprek.

Klimaat bij sportclubs

"Bij clubs vraag ik vaak hoeveel leden de club heeft. Dan is het antwoord bijvoorbeeld 1000. De 2e vraag is hoeveel leden er homo zijn. Het antwoord is dan 0. Dat is gek. Misschien is het klimaat dan niet goed bij de club."

Kökçü legde zondag voor allerlei camera's uit wat zijn beweegredenen waren. De 21-jarige middenvelder wilde geen uithangbord zijn. "Ik respecteer iedereen en vind dat iedereen mag doen wat diegene wil." Slap, aldus Smeenk. "Dan had Feyenoord beter een andere aanvoerder kunnen zoeken. Captain ben je voor iedereen."

Kökçü gaf aan loyaal te zijn naar zijn geloof. "Pijnlijk", ging Smeenk verder. "Als homoseksuele of biseksuele speler van Feyenoord weet je zeker dat je niet bij je aanvoerder hoeft aan te kloppen. En de homoseksuele fans van Feyenoord heb je er ook mee. Dan ben je gewoon geen goede aanvoerder."

Rolmodel

Volgens Smeenk gaat het niet lang duren voordat er in Nederland ook een profvoetballer uit de kast komt. Hij haalde Blackpool-speler Jake Daniels aan. "Hij deed het en heeft er 0 problemen mee gehad. Een goed voorbeeld, daar ben ik blij mee. Ook ik ken homoseksuelen in het voetbal. Je moet veel moed hebben om daar voor uit te komen."

Smeenk vond ook dat het week in en week uit raak is wat homofoob gedraag aangaat. "Elke week zijn er spreekkoren in stadions. Het is stuitend dat mensen met een geheim rond moeten lopen. Als je nu een profvoetballer bent en je overweegt ervoor uit te komen dat je homo bent, denk je: 'laat maar zitten'. Het is een lange adem-kwestie."