Titelrace kan beslist worden op kunstgras

Titelrace kan beslist worden op kunstgras

admin • 18:07, 20-02-2017 / Laatste Update: 18:31, 12-12-2023

Niet alleen de topwedstrijden spelen een rol in de kampioensstrijd tussen Feyenoord, Ajax en PSV. Ook de wedstrijden op kunstgras kunnen volgens de statistieken weleens belangrijk gaan worden. Feyenoord moet nog het vaakst spelen op kunstgras, en bovendien kunnen zij het laagste winstpercentage overleggen, zo blijkt uit cijfers van Opta Sports.

1,6 punt voor Feyenoord op kunstgras

Van de toppers heeft koploper Feyenoord historisch gezien veruit het laagste winstpercentage op kunstgras. Van de 31 wedstrijden die de Rotterdammers in de eredivisiegeschiedenis op kunstgras hebben gespeeld, werd nog niet de helft omgezet in drie punten (W15-G5-V11). Met vijf gelijke spelen en elf nederlagen betekent dit dat de Rotterdammers slechts 50 van de mogelijke 93 punten behaalden. Dit komt neer op een winstpercentage van bijna 54 procent.

Gemiddeld gezien haalt Feyenoord maar 1,6 punten uit een wedstrijd die op kunstgras wordt gespeeld. Hierbij dient wel vermeld te worden dat Feyenoord dit seizoen al zijn wedstrijden op kunstgras winnend wist af te sluiten.

Sterk Ajax

Nummer twee Ajax presteert historisch gezien erg sterk op kunstgras (W25-G7-V1). Het verloor in de eredivisiehistorie slechts één keer op kunstgras: tegen FC Dordrecht in de laatste wedstrijd van het seizoen 2014/15. Sindsdien zijn de Amsterdammers alweer elf wedstrijden op rij ongeslagen op kunstgras. In deze periode werd in slechts één wedstrijd niet gewonnen, vorig seizoen in Kerkrade tegen Roda JC.

Met 82 uit de maximaal te behalen 99 punten komt dit voor Ajax neer op een percentage van 83 procent.

Wat ook opvallend is, is hoe vaak Ajax de laatste seizoenen de nul houdt in wedstrijden op kunstgras. In liefst acht van de laatste elf wedstrijden hield Ajax het doel schoon, wat precies twee keer zo vaak is als de concurrentie.

Nóg sterker PSV

PSV is het sterkst in wedstrijden op kunstgras. Met een winstpercentage van 86 procent uit 32 wedstrijden (W25-G5-V2) laat het Ajax net achter zich. De Eindhovenaren hebben dit seizoen bovendien nog één wedstrijd meer te spelen dan Ajax, waarmee ze deze voorsprong nog verder uit kunnen breiden.

Wat vooral in het oog springt, is dat PSV veruit de meeste doelpunten maakt van de drie topclubs. Liefst 27 keer wist de ploeg van Phillip Cocu in de laatste elf wedstrijden het net te vinden, wat bijvoorbeeld bijna twee keer zoveel is als de veertien van Feyenoord.

PSV mag dan wel het hoogste winstpercentage op kunstgras hebben, het is wél de enige ploeg uit de top drie die dit seizoen al een keer averij opliep. Vlak voor de winterstop speelden de Eindhovenaren met 0-0 gelijk tegen Roda JC.

Ajax bijna klaar

Ajax heeft bijna al zijn 'kunstgraswedstrijden' al gehad. Enkel een bezoek aan Excelsior rest de Amsterdammers nog. Wint Ajax deze wedstrijd, dan betekent dat een honderd procent score dit seizoen.

PSV heeft nog twee duels op kunstgras te gaan. De club uit Eindhoven gaat in de slotfase van het seizoen nog op bezoek bij Sparta en ADO.

Koploper Feyenoord heeft nog drie wedstrijden op kunstgras op het programma staan. Volgende week speelt het de stadsderby tegen Sparta, waarna ook uitwedstrijden tegen PEC Zwolle en Excelsior de Rotterdammers nog wachten.