Top-15 competities van Europa: dit zijn de grootste prijzenpakkers per land sinds 2015
i

BSR Agency

Top-15 competities van Europa: dit zijn de grootste prijzenpakkers per land sinds 2015

Martijn Baars • 20:28, 25-07-2020 / Laatste Update: 20:54, 04-01-2024

Wil je als voetballer ook eens zo'n trofee de lucht in tillen? Laat je zaakwaarnemer eens een hengeltje uitgooien bij Paris Saint-Germain, met afstand de meest succesvolle Europese club sinds 2015. Vrijdag wonnen de Parijzenaren prijs nummer 20 in 5 jaar tijd. Geen club komt daar in de buurt.

Sinds 2015 werd PSG 5 keer landskampioen en won het even vaak de Trophée des Champions, Coupe de France en Coupe de la Ligue. De prijzentsunami leidde in het gouden tijdperk bijna tot een verdubbeling van de eregalerij. In de jaren vóór het meetpunt verzamelde de Franse alleenheerser namelijk 23 prijzen.

Geen Europese prijs

Een flinke smet op de uitpuilende kast vol eremetaal is het ontbreken van een Europese beker. Al jarenlang aast de met oliedollars volgepompte topclub op de winst van de Champions League. Tegen Atalanta hoopt de ploeg van Mitchel Bakker in augustus het ultieme doel in leven te houden.

Celtic

Kijkend naar de 15 grootste competities van Europa (zie onder) gaat de ploeg van Thomas Tuchel flierefluitend aan kop. De club die nog het meest in de buurt komt bij het machtige Paris Saint-Germain, is Celtic. De grootmacht heeft na de vrije val van aartsrivaal Glasgow Rangers de Schotse touwtjes bijna volledig in handen, met 14 prijzen tot gevolg.

FC Barcelona

FC Barcelona staat 3e op de ranglijst met 13 prijzen. Uiterst pijnlijk voor de Catalanen is de droogte dit jaar, nadat het bijna on-Barcelona's naast de landstitel en de Copa del Rey greep. Alleen de Champions League geldt bij het zinkende schip nog als gewenste reddingsboei. Daarin moet het nog wel eerst langs Napoli.

De grootste prijzenpakkers per land (15 grootste competities)

Spanje: FC Barcelona - 13

Engeland: Manchester City - 10

Duitsland: Bayern München - 12

Italië: Juventus - 11

Frankrijk: Paris Saint-Germain - 20

Portugal: Benfica: 10

Rusland: Zenit Sint Petersburg - 6

België: Club Brugge - 6

Nederland: PSV en Feyenoord - 5

Oekraïne: Schakhtar Donetsk - 10

Turkije: Galatasaray - 8

Oostenrijk: Red Bull Salzburg - 11

Denemarken: FC Kopenhagen - 6

Schotland: Celtic - 14

Tsjechië: Slavia Praag - 5