Van Basten maakt plaats voor Pastoor

Harry Nijland • 15:11, 16-09-2014 / Laatste Update: 11:11, 13-12-2023

NIJMEGEN – De trainersloopbaan van Marco van Basten begon bij het Nederlands elftal en is nu bij AZ een zijweggetje ingeslagen. De voormalig topaanvaller heeft ervoor gekozen om als assistent-coach bij de Alkmaarders door te gaan.

Het vak als hoofdcoach vergt uiteindelijk psychisch en fysiek te veel van de oud-international. Hij keerde dinsdag in zijn nieuwe bijrol terug bij AZ na een afwezigheid van 3 weken vanwege gezondheidsklachten.

Van Basten (49) had naar eigen zeggen geen andere keus meer toen hij opnieuw in zijn trainersloopbaan met te veel stress werd geconfronteerd. “Ik heb dit moment zo lang mogelijk willen uitstellen”, liet hij tijdens een drukbezochte persconferentie monter weten. “Ik heb er ook heel goed over nagedacht. Ik moest ander werk gaan doen of mijn werk anders gaan doen. Het is de laatste optie geworden.”

Van Basten gaat als ‘tweede man’ samenwerken met de nieuwe hoofdcoach Alex Pastoor, zijn voormalige assistent. “In een soort Dennis Bergkamp-rol”, zo doelde hij op de huidige functie als assistent-coach die de voormalige topspits bij Ajax op de achtergrond vervult. “Alex is nu eindverantwoordelijk en doet bijvoorbeeld ook alle perscontacten. Ik denk dat er in grote lijnen niet zoveel zal veranderen. Alex deed al veel bij de A-selectie. Daarom zal de schok niet zo groot zijn.”

Directeur voetbalzaken Earnest Stewart is verheugd dat Van Basten bij AZ werkzaam blijft. “In de rol als assistent vinden wij hem ook uitermate geschikt. Hij kan met zijn ervaring onze jonge talenten de individuele aandacht geven die ze nodig hebben”, liet hij weten.

Het 2-jarige contract van Van Basten als hoofdtrainer is inmiddels omgezet in een verbintenis tot medio

Van Basten zei dat hij “hard gewerkt” had om van zijn terugkerende klachten, waarvan AZ vooraf niet op de hoogte was, af te komen. “Ik heb cursussen gevolgd en met de nodige mensen gesproken. Ik dacht ook dat naarmate je langer werkzaam als trainer bent, het wel zou gaan wennen. Maar op een bepaald moment moet je concluderen dat de verschijnselen te vaak terugkomen en dat het vak dus zwaarder is dan je wil. Dan moet je een keuze voor jezelf maken.”

Laat je reactie  over dit artikel weten via Twitter!

Sjoerd Maresch