Waarom Blind de ideale centrumverdediger voor Manchester United is
i

ANP

Waarom Blind de ideale centrumverdediger voor Manchester United is

Harry Nijland • 14:55, 08-08-2015 / Laatste Update: 03:02, 13-12-2023

Als Louis van Gaal zich niet heeft bedacht in de afgelopen dagen, start Daley Blind vanmiddag als centrale verdediger tegen Tottenham Hotspur. Als defensieve middenvelder oogde hij eerst lof, maar later veranderde de toon. Hij was te voorzichtig. Toch kan Blind een grote rol gaan spelen in de defensie dit seizoen.

Na de komst van Morgan Schneiderlin en Bastian Schweinsteiger leek Daley Blind op het tweede plan terecht te komen, maar Louis van Gaal heeft andere plannen met de oud-Ajacied. Landgenoot Memphis Depay lijkt afgaande op zijn nieuwe rugnummer af te gaan op een plek bij de eerste elf en ook Blind zal zijn naam op het wedstrijdformulier terugvinden. Niet als controlerende middenvelder, maar als centrale verdediger.

Geen vreemde plek

Het is niet de eerste keer dat Blind centraal achterin gaat spelen. In de voorbereiding posteerde Van Gaal hem al op zijn nieuwe positie, maar ook in een verder verleden vervulde Blind de centraleverdedigersrol al onder leiding van Frank de Boer bij Ajax.

Andere koek

De Premier League is toch andere koek dan de eredivisie. Lange ballen, veel kop- en fysieke duels en de snelle omschakeling maken het verdedigen in Engeland een stuk lastiger dan in de vaderlandse competitie.

In vergelijking met zijn directe concurrenten is Blind het zwakste in de (lucht)duels. Met bonkige spitsen als Christan Benteke, Harry Kane en Romelu Lukaku als mogelijke directe tegenstanders is enige duelkracht toch wel gewenst.

Klik hier voor de statistieken in duels

Breien

Afgelopen seizoen oogde Blind in de beginfase van de competitie lof met zijn spel, later veranderden die mooie woorden in kritiek. Blind houdt met zijn spel het elftal in balans, maar drijft daar vaak in door. Hij speelt voorzichtig, legt daardoor (te) weinig risico in zijn spel en breidt negentig minuten lang aan zijn voetbaltrui voor de terugweg. Wat opvalt aan de cijfers is dat Blind ondanks zijn meer offensieve positie minder offensief speelt dan zijn nieuwe concurrenten.

Klik hier voor de statistieken in passing

Gek is dat niet: het enige tikje terug die je als centrale verdediger kan geven, is in principe naar de doelman. Als defensieve middenvelder heb je meer mogelijkheden en dat is ook terug te zien: met zijn voorwaartse passing zit hij onder het gemiddelde, met zijn passjes terug boven het gemiddelde.

Andere kwaliteiten

Is Blind dus eigenlijk kansloos in de strijd om een basisplek en speelt hij alleen omdat Louis van Gaal de trainer is? Nee, allerminst zelfs. Bij Manchester United wordt hij omringd door spelers van wereldklasse, maar bij Ajax liet Blind zien het koord te zijn waar de rest van het team op balanceerde. Zijn intercepties vallen dan ook al op.

Klik hier voor de opbouwende statistieken

Maar de bovenstaande argumenten zullen niet de reden zijn van Van Gaal om Blind in zijn basisopstelling te zetten. De belangrijkste kwaliteit van Blind is dat hij zo veel mogelijk de voetballende oplossing zoekt. Vorig seizoen bombardeerden de Engelse pers Van Gaal tot Long ball Louis. Zoals bovenstaande tabel laat zien ruimen de centrumverdedigers van Manchester United de bal graag op, Blind doet dit significant minder. Door Blind te laten opbouwen zullen er dus minder lange ballen gegeven worden, waardoor er in meer rust aan een aanval gebouwd kan worden.

Extra concurrentie

Op dit moment lijkt Blind de enige in de Manchester-selectie die over deze opbouwende kwaliteiten beschikt en lijkt daardoor voorlopig wel zeker van zijn plek. Dit kan veranderen als Van Gaal besluit nog een verdediger aan zijn selectie toe te voegen: Manchester Evening News wist vrijdag te melden dat United zo'n één miljoen euro per week bespaard na het vertrek van grootverdieners als Robin van Persie, Ramadel Falcao en Nani. Er is dus nog plek voor een grote aankoop. Of dat een verdediger (Sergio Ramos/Nicolas Otamendi worden nog altijd genoemd in de Engelse roddelpers) of een spits (Harry Kane?) is, moet de toekomst uitwijzen.