Het Nederlands elftal speelt zaterdagavond tegen Polen. En daar loopt een beetje een vreemde snavel rond, want er is een speler wiens achternaam niet op -ski, -cki of -dzki eindigt. Zijn naam: Matty Cash. Maar waarom speelt hij eigenlijk voor Polen? Dat leggen we haarfijn voor je uit.
Engelser dan Matty Cash worden ze namelijk bijna niet. Cash werd geboren in Slough, een plaatsje net buiten Londen.
Waarom Engelsman Matty Cash voor Polen speelt
Toch debuteerde Cash, die sinds 2020 voetbalt voor Aston Villa, in november van vorig jaar voor de Poolse nationale ploeg tegen Andorra. Een maand eerder kreeg Cash de Poolse nationaliteit. Dat heeft allemaal te maken met de lange historie van het gezin.
Cash is namelijk de zoon van een Engelse vader en een Poolse moeder. Cash' overgrootvader Ryszard Tomaszewski werd enkele jaren voor de Tweede Wereldoorlog geboren. Wladyslaw, de vader van de familie, werd vermoord en de rest van het gezin ging nadat de voormalige Sovjet-Unie Polen innam naar een werkkamp in Siberië.
Na Hitlers invasie van de Sovjet-Unie in 1941 was toenmalig premier Jozef Stalin wanhopig op zoek naar allianties. In Londen werd daarom het Sikorski/Mayski-akkoord gesloten, wat er toe leidde dat duizenden Poolse burgers, waaronder ook de familie Tomaszewski, die gevangen werden gehouden in werkkampen in Siberië vrijgelaten werden.
Daarna begon een hele wereldreis voor de familie Tomaszewski. Via Iran en India belandden ze in de Republiek Tanganyika (inmiddels Tanzania). Dat was destijds een Britse kolonie. Na 6 jaar in Afrika vertrok het gezin in 1948 per boot naar Liverpool. Daar ontmoette Ryszard een Poolse vrouw die toevallig op bezoek was bij haar zus in Ealing (nabij Londen).
Ze werden verliefd, trouwden en kregen kinderen, onder wie dochter Barbara. Barbara kreeg een oogje op Stuart Cash, voormalig linksback van clubs als Chesterfield, Brentford en Rotherham. Zij kregen 2 kinderen: Adam en Matty.
Poolse president doet moeilijk
Vanwege de triljoen rechtsbacks in de selectie van Engeland koos Cash zijn heil ergens anders. De verdediger had overigens al een hele tijd eerder voor Polen kunnen spelen, maar oud-voorzitter Zbigniew Boniek van de Poolse voetbalbond deed een beetje lastig. Pas toen Cezary Kulesza het klusje in augustus vorig jaar overnam, kwam de situatie voor de speler van Aston Villa in een stroomversnelling.
Cash kreeg in oktober 2021 de juiste papieren en debuteerde een maand later dus al. Inmiddels staat de teller op 4 interlands, daar kan tegen Oranje een 5e bij komen. Over zijn debuut voor Polen: "We hebben mijn opa 6 jaar geleden verloren, hij zou zeker heel trots zijn geweest om mij in het shirt van Polen te zien", zei hij tegenover The Guardian.