Waarom Stefan de Vrij miljoenen krijgt van z'n zaakwaarnemer na rechtszaak: 'Hier ging het mis'
i

Pro Shots

Waarom Stefan de Vrij miljoenen krijgt van z'n zaakwaarnemer na rechtszaak: 'Hier ging het mis'

Martijn Baars • 14:03, 11-04-2022 / Laatste Update: 17:20, 08-01-2024

€4.750.000,-. Dat is de boete die Sports Entertainment Group Football (SEG) moet betalen aan Stefan de Vrij. De profvoetballer had een zaak aangespannen tegen SEG omdat zij niet alleen de belangen van de voetballer behartigden, maar ook die van zijn club Internazionale tijdens zijn transfer van Lazio naar Inter in de zomer van 2018.

Sportnieuws.nl belde met zaakwaarnemer Eric Ariëns van Mellow Yellow Sports. Hij heeft zich flink ingelezen in deze zaak en wilde zijn mening graag met ons delen. "Ik ken het hele netwerk van betaald voetbalorganisaties en ken deze zaak van 2 kanten. Heb mezelf goed ingelezen en over het algemeen is dit een gevolg van een gebrek aan transparantie. En – want ik heb zelf een juridische achtergrond – dat is ook precies waar SEG voor is veroordeeld."

'Nu lijkt het alsof SEG de grootste boef is'

SEG is niet veroordeeld voor fraude zoals veel mensen denken, maar voor het niet goed vastleggen en communiceren van de gemaakte afspraken, de zogenaamde Mededelingsplicht. Dat is wat anders. "Waar het hier misging, is dat de zaakwaarnemer heeft opgetreden namens de club en niet alleen namens de speler. Dit is in de ogen van de rechter onvoldoende gecommuniceerd. Nu lijkt het in de media alsof SEG de grootste boef is en dat al het geld stiekem is achtergehouden, maar dat is niet waar. Het is wel gecommuniceerd, maar niet genoeg. De rechtbank vond dat je bij dit soort constructies nóg meer openheid moet geven. Dat moet niet alleen in de voetbalwereld, maar overal. Er moet gewoon veel meer transparantie komen."

'Trek jezelf terug'

Persoonlijk vindt Ariëns dat een zaakwaarnemer niet zou moeten kunnen optreden voor zowel de club als een speler. "Ik heb het zelf ook nog nooit gezien, maar ik ben er van overtuigd dat het wel vaker gebeurt. Je hebt als zaakwaarnemer dan 2 petten op en kunt jezelf dan aan alle kanten verrijken. Dan zeg ik: trek jezelf terug vanuit 1 kant of betrek een onafhankelijke 3e persoon erbij. Je moet echt buitengewoon transparant zijn. Voordeel is dan dat je als speler meer kans maakt om bij de club terecht te komen en je kunt gelijk afspreken dat de commissie 50/50 wordt verdeeld. Dit was volgens mij ook afgesproken bij deze deal."

'Ze tekenen zonder te weten wat ze eigenlijk tekenen'

"Je ziet echter ook hier dat A: de speler niet voldoende wordt geïnformeerd of B: de speler er gewoon niet genoeg verstand van heeft. Ik help profvoetballers als jurist ook wel eens met hun contract met een zaakwaarnemer. Dan zie je vaak dat voetballers een enorm pak juridische informatie voor hun kiezen krijgen, waar ze zich geen raad mee weten. Vooral de jonge spelers en hun ouders zijn dan misschien te goed van vertrouwen en tekenen zonder te weten wat ze eigenlijk tekenen."

'Misbruik maken is makkelijk'

Ariëns ziet zelf ook dat het makkelijk is om te profiteren van die onwetendheid bij spelers en ouders. "Ik ben heel eerlijk, als ik er misbruik van zou wíllen maken, zou ik er heel vaak misbruik van kunnen maken. Zou ik makkelijk spelers en hun ouders een contract kunnen laten tekenen dat niet oké is. Daar moet ook vaker bij stil worden gestaan. Dat een contract gewoon in 'gewone mensen-taal' kan worden uitgelegd. En ik adviseer topspelers altijd – zeker bij die grote bedragen – laat er een onafhankelijk jurist naar kijken. Dat doe ik ook bij mijn eigen spelers, omdat je dan gewoon de relatie beter houdt."

Rotte appels

Zaakwaarnemers blijven mensen en er zitten volgens Ariëns dus ook rotte appels tussen. "Dat hou je toch en het zijn juist die figuren die onze branche een slechte naam geven. Je ziet het in het voetbalwereldje nog meer dan in het gewone leven."

'Zo kom je later nooit voor verrassingen te staan'

Ariëns zelf heeft er bewust voor gekozen om 'overtransparant' te zijn. "Juist om daarmee een unieke positie in te nemen als opkomende zaakwaarnemer. Het is in de regel niet gebruikelijk dat een speler aanwezig is bij de onderhandelingen met een club. Vaak weten spelers dus niet wat er besproken wordt met een club. Ook niet betreft de commissies voor een zaakwaarnemer. Ik zie ook vaak contracten met daarin opgenomen 'een nader te bepalen percentage'. Als je daar al je handtekening onder zet, dan kunnen ze alle kanten op. Zorg dat er altijd een onafhankelijk jurist naar een contract kijkt. Dan kom je later nooit voor verrassingen te staan."