Zó kan Oranje het ook nog gewoon redden

Zó kan Oranje het ook nog gewoon redden

admin • 10:50, 07-10-2015 / Laatste Update: 00:46, 13-12-2023

Hoe ga je als bondscoach het pessimisme rond Oranje te lijf op weg naar Kazachstan? En wat zijn de scenario's waarin het Nederlands elftal zich tegen de stroom in nog wél verzekert van play-offs voor het EK? Op zoek naar de hoop voor Oranje in bange dagen.

Stel: het lukt Oranje om zes punten te halen, dan hebben de Turken er uit twee wedstrijden altijd per se vier nodig. In dat geval blijven ze Oranje op basis van onderling resultaat voor in de eindstand van de poule. Op het moment dat Kazachstan - Nederland zaterdagavond wordt afgefloten, moet Tsjechië - Turkije nog op gang worden gebracht. Dus winnen in Astana zet maximale druk op het potje van de Turken. Eens kijken of al die heetgebakerde mannetjes dan nog stressbestendig zijn.

Maar zélfs verliezen in Kazachstan hoeft nog niet fataal te zijn voor Oranje. Zelfs met één lelijke zege in deze tiendaagse overlevingstocht kunnen Danny Blind en zijn spelers zich nog plaatsen voor de EK-playoffs. Dan moeten de Turken wel twee keer falen.

Sowieso heeft zowel IJsland als Tsjechië baat bij een overwinning in zijn slotwedstrijd, omdat ze dan weer verder zullen stijgen op de wereldranglijst van de FIFA. Zo'n stijging kan gunstig uitpakken bij toekomstige lotingen, misschien al wel bij die voor het EK volgend jaar. Want zo gek kan het dus lopen: zou Oranje zich ondanks alle ellende nog plaatsen voor het EK, zijn 'we' straks in Frankrijk waarschijnlijk 'gewoon' groepshoofd.

Lees ook: Adriaanse: Ik ben bont en blauw geslagen door Feyenoord-fans

Lees ook: F1-baas: ‘Topteams hebben Verstappen in het vizier’

Lees ook: PSV rouwt om naasten Lestienne en Narsingh