Van Rijsselberghe nu al de beste in Rio

Van Rijsselberghe nu al de beste in Rio

23:00, 07-08-2014 / Laatste Update: 09:44, 13-12-2023

RIO DE JANEIRO  - Dorian van Rijsselberghe heeft 2 jaar voor de Olympische Spelen van 2016 laten zien dat hij zich wel thuis voelt in de baai van Rio de Janeiro. De Texelse windsurfer bracht donderdag op het water waar hij straks zijn titel verdedigt in de RS:X-klasse de olympische testregatta op zijn naam.

De Nederlandse favoriet eindigde in de medalrace als vierde en troefde daarmee zijn belangrijkste concurrent, Byronas Kokkalanis, af. De Griek finishte in de beslissende wedstrijd, met dubbele punten, als laatste en belandde zelfs naast het podium. Van Rijsselberghe werd bij de huldiging geflankeerd door de Fransman Pierre le Coq en de Pool Piotr Myszka. Zijn trainingsmaat Kiran Badloe werd negende in de eindrangschikking.

,,Ik ben hier heel blij hiermee. Het is een goed begin'', reageerde 'DVR'. ,,Natuurlijk, 2 jaar na Londen is het goed te weten dat we op de goede weg zijn. Soms ga je wel eens twijfelen, na de wereldbekerwedstrijden dit voorjaar bijvoorbeeld. Maar dat is niet nodig. Voor mij is het belangrijkste dat ik mezelf heb laten zien dat het kan.''

In de medalrace stond maar een licht briesje. Hard werken dus voor iedereen met 'wind maken'. ,,Je gaat maximaal pompend van start. Dat is een mentale kwestie. Je moet gewoon zo lang mogelijk doorgaan. Als je gaat denken dat je stuk zit, stop je te vroeg'', zei Van Rijsselberghe.

Lilian de Geus keert met zilver naar huis terug. Ze sloot bij de vrouwen het evenement op de olympische zeilplank af met de tweede plaats, achter de ongenaakbare Française Charline Picon (15 punten). Deze won vijf van de negen races, inclusief de laatste donderdag. De Geus kwam uit op 47 punten, evenveel als de Italiaanse Flavia Tartaglini. Ze werd tweede door een beter resultaat in de medalrace.

,,Ik heb vandaag het maximale eruit gehaald'', jubelde ze. ,,Geweldig. Ik had eindelijk een echt goede start. Die liep deze week nog niet, ik moest steeds weer inhalen. Nu niet. Ik heb afgeleerd te focussen op het eindresultaat, maar op wat ik moet doen. Goed starten, goed kijken, tactisch varen.'' De Geus was in haar element in Rio. ,,Het is tricky hier, dat ligt me wel. Ik vind het leuk. Tactisch varen, lastige condities. Slim varen.''

Van Rijsselberghe werd bij de huldiging geflankeerd door de Fransman Pierre le Coq en de Pool Piotr Myszka. Zijn trainingsmaat Kiran Badloe werd 9e in de eindrangschikking.