Giro d'Italia, etappe 21 | Koninklijke sprint in Rome tijdens slotrit
De laatste kans voor de sprinters om een ritzege op hun naam te schrijven © Getty Images

Giro d'Italia, etappe 21 | Koninklijke sprint in Rome tijdens slotrit

06:00, 26-05-2024 / Laatste Update: 11:30, 26-05-2024

In de eenentwintigste etappe van de Ronde van Italië krijgen de sprinters nog één laatste kans op een overwinning. De slotrit is een ronde van 9,5 kilometer door Rome, die acht keer wordt aangedaan. Onderweg wordt er geproost op de winnaar van het roze. Wie kan in Rome de Giro in stijl afsluiten? Sportnieuws.nl blikt vooruit.

In de laatste bergetappe van zaterdag toonde Tadej Pogacar wederom zijn dominantie tijdens deze Giro. De Sloveen snelde weg bij zijn concurrenten en zette ze zo op verdere achterstand. Na een solo van 35 kilometer kwam de rozetruidrager met ruime voorsprong solo over de streep. Toch was er een hoop te doen rond de supporters die zich hebben misdragen richting Pogacar.

Het parcours | Rome > Rome (125 km)

In de eerste 16 kilometer fietsen de renners naar Lido di Castel Fusano, eigenlijk het strand van Rome. Over dezelfde weg gaat de route weer terug naar de stad, waar het slotcircuit wacht. Dat lijkt sterk op dat van vorig jaar, maar is niet helemaal identiek. Wel is het even vlak.

De lokale ronden zijn misschien niet heel uitdagend, toch kent het parcours ontzettend veel bochten. Op het moment dat de renners beginnen aan de eerste van de in totaal acht ronden is het dus wel zaak om scherp te blijven. De laatste drie kilometer richting de streep is behoorlijk bochtig, waardoor positionering cruciaal is voor een goede sprint. Met nog 350 meter te gaan spurten de rappe mannen over de kasseien richting het Colosseum waar de streep is getrokken.

Profiel van de 21ste etappe van de Ronde van Italië van 2024. © Giro d'Italia

Aan de finish ontvangen de eerste drie renners 10, 6 en 4 bonificatieseconden. Bovendien zijn er bij de tweede en derde tussensprint 3, 2 en 1 seconden te verdienen.

De kanshebbers

Met de laatste rit in Rome kan het vrijwel niet anders dan dat de sprinters nog één laatste keer de strijd aangaan om de ritzege. De grote man in de sprints is uiteraard Jonathan Milan die al vier etappes op zijn naam schreef. Bovendien brengt de Italiaan hoogstwaarschijnlijk de paarse trui mee naar huis. Tot slot won Tim Merlier twee keer, en Olav Kooij één keer. Ondanks het uitgedunde sprintersveld willen er genoeg rappe mannen een gooi doen naar een ritzege.

Grootste kanshebbers volgens Sportnieuws.nl
*** Jonathan Milan
** Tim Merlier, Kaden Groves
* Alberto Dainese, Juan Sebastián Molano, Caleb Ewan, Fernando Gaviria

TV-gids: op deze zender kijk je live naar de Giro d'Italia

4 mei 2024, 06:03

De strijd om de felbegeerde roze trui barst in Turijn los op zaterdag 4 mei. In drie weken tijd leggen de renners 3.400 kilometer af op het Italiaans grondgebied. Met Tadej Pogacar als torenhoge favoriet en enkele Nederlandse toppers staan er genoeg renners aan de start om in de gaten te houden. Lees hieronder op welke zender je de Giro d'Italia live kan volgen.

Algemeen klassement voor etappe 21

  1. Tadej Pogacar

UAE Team Emirates

76:22:13

  1. Daniel Felipe Martinez

BORA-hansgrohe

+9:56

  1. Geraint Thomas

INEOS Grenadiers

+10:24

  1. Ben O'Connor

Decathlon AG2R La Mondiale Team

+12:07

  1. Antonio Tiberi

Bahrain - Victorious

+12:49

  1. Thymen Arensman

INEOS Grenadiers

+14:31

  1. Einer Rubio

Movistar Team

+15:52

  1. Jan Hirt

Soudal Quick-Step

+18:05

  1. Romain Bardet

Team dsm-firmenich PostNL

+20:32

  1. Michael Storer

Tudor Pro Cycling Team

+21:11

Etappeschema, uitslagen en klassementen Giro d'Italia 2024

26 mei 2024, 18:50

Vanaf zaterdag 4 tot en met zondag 26 mei wordt in de Giro d'Italia gestreden om de roze trui. Na 21 etappes wordt duidelijk wie in Rome Primoz Roglic gaat opvolgen als winnaar van het eindklassement. In dit artikel kun je alle informatie vinden over alle etappes, klassementen een deelnemers van de Ronde van Italië.

Live

Refresh de pagina om de huidige situatie van de koers te bekijken