Dit betekenen al die nieuwe statistieken en cijfers in beeld tijdens WK
i

Getty Images

Dit betekenen al die nieuwe statistieken en cijfers in beeld tijdens WK

Martijn Baars • 10:34, 24-11-2022 / Laatste Update: 20:17, 08-01-2024

Je hebt ze vast wel gezien tijdens het kijken van de WK-wedstrijden: een heleboel nieuwe statistieken met moeilijke Engelse termen in beeld. Wat heb je er eigenlijk aan? En wat betekenen ze? "Je kunt er voetbal beter mee begrijpen, maar je moet het wel goed uitleggen."

Jarenlang waren we dit gewend: tijdens de wedstrijd zag je af en toe in beeld hoeveel procent balbezit de ploegen hadden. Hoe vaak een team op doel had geschoten of hoeveel kilometer speler X had gelopen. Maar de miljoenen Nederlanders die dit WK voetbal kijken worden door de FIFA ‘getrakteerd’ op in totaal 11 nieuwe statistieken die als extra service voor de liefhebber moeten dienen.

Zo konden we tijdens Senegal-Nederland zien dat Cody Gakpo de beste was als het gaat om ‘linebreaks’ en blonk Denzel Dumfries juist weer uit onder de noemer ‘forced turnovers’. Voor de doorsnee kijker die met een bak borrelnoten voor de buis zit misschien toch een beetje abracadabra.

'Het geeft echt een heel mooi beeld'

Dat is volgens voetbalanalyticus en oud-prof Hedwiges Maduro doodzonde. "Want juist deze nieuwe service geeft een heel mooi beeld van de manier waarop landen spelen", zegt hij in gesprek met het AD. "En hoe spelers individueel uitblinken. Gakpo en zijn ‘linebreaks’ bijvoorbeeld. Dat laat zien dat hij met zijn dribbels een linie van de tegenstander kan doorbreken. Frenkie de Jong kan dat op zijn beurt weer met een pass. Cruciale en beslissende momenten tijdens een wedstrijd.

"Dat zegt 1000 keer meer dan het percentage balbezit van een ploeg. ‘Forced turnovers’, ook een statistiek die veel zegt over een speler: door een actie van een bepaalde speler komt de ploeg in balbezit. Statistieken die écht bepalen of je wedstrijden wint of niet."

'Meer context!'

Maar Maduro snapt best dat de cijfertjes linksonder in beeld soms wat rauw de Nederlandse huiskamers en kroegen in worden geslingerd. Daarom zegt de oud-speler van onder meer Ajax, Valencia en Sevilla ook: "Zorg voor meer context. De FIFA zou bij die statistieken even snel een voorbeeld in beeld kunnen geven. Gakpo die zoals in het eerdere voorbeeld een linie voorbij dribbelt. Op die manier kan het echt een handig hulpmiddel zijn om wedstrijden beter te begrijpen."

Wat betekenen al die statistieken in beeld tijdens WK-wedstrijden?

Dit zijn de 11 statistieken die je voorbij ziet komen:

1. Possession control: hoeveel procent balbezit heeft een ploeg? Nieuw: ook het percentage ‘in contest’, dus als er om de bal gestreden wordt.

2. Ball recovery time: hoelang duurt het gemiddeld voordat een ploeg de bal heroverd heeft.

3. Line breaks: hoe vaak dringt een speler door de linie van een tegenstander?

4. Forced turnovers: de actie waarbij een speler balbezit afdwingt.

5. Final third entries: op welk deel van het veld ontwikkelt een ploeg de aanval op weg naar het vijandige doel?

6. Defensive line height and team length: hoe ‘hoog’ staat het team op het veld en wat is de afstand tussen aanval en verdediging?

7. Pressure on the ball: hoe snel is een speler bij een tegenstander in balbezit?

8. Expected goals: de gemiddelde kans om een doelpunt te maken met een individuele poging.

9. Team shape: laat zien waar de spelers van een team op het veld staan, in balbezit en zonder balbezit.

10. Phases of play: laat in percentages zien wat een ploeg doet met de bal. Bijvoorbeeld opbouwen of een lange bal.

11. Receptions behind midfield and defensives lines: waar op het veld ontvangt een speler de bal?