Dit is de bijzondere werkwijze van succescoach Jacco Verhaeren: 'Daar steek ik veel tijd in'
i

Jacco Verhaeren (links) in 2003 met zijn pupil Pieter van den Hoogenband, rechts als directeur van de Franse zwembond. © Getty Images en Pro Shots

Dit is de bijzondere werkwijze van succescoach Jacco Verhaeren: 'Daar steek ik veel tijd in'

20:49, 13-08-2024

De Nederlandse zwembond maakte dinsdag de terugkeer van Jacco Verhaeren bekend. Verhaeren was eerder succesvol als zwemcoach van onder anderen Pieter van den Hoogenband, Inge de Bruin en Ranomi Kromowidjojo. Ook op de afgelopen Olympische Spelen harkte Verhaeren de medailles binnen, met het Franse team. Maar wat is het geheim achter zijn werkwijze?

Verhaeren was actief als directeur van de Franse zwembond en zag in Parijs dat zijn werk succes opleverde. Léon Marchand won maar liefst vier gouden medailles, verder behaalden de Fransen een keer zilver en twee keer brons. "Als ik in het buitenland wordt aangesteld, is er vaak sprake van een crisis. Wat ik dan meteen doe, is duidelijkheid geven. Hoe selecteer je. Dat klinkt heel basaal. Wie gaat er mee en wanneer ga je mee. Dat geldt voor zowel atleten als coaches", zei hij bij Humberto à Paris.

'Problemen met cultuur'

"De meeste ploegen hebben problemen met hun cultuur. Er is geen samenwerking meer. Kijk, dit zijn individuele sporten, maar ze leven hier wel samen als team. En in de moeilijkste omgeving - dat is de olympische omgeving, het olympisch dorp, veel druk, alles erop en eraan - heb je een team nodig voor de veilige basis. Ook als individuele sporter. Dus ik steek er heel veel tijd in." Verhaeren werkt bijvoorbeeld aan de uitstraling van zijn teams richting de buitenwereld, ook als er geen medailles worden gewonnen.

"Daarna ga ik het pas over technische details hebben zoals trainingen. En ik kies voor die volgorde, omdat er paniek is wanneer er geen duidelijkheid is. Als er geen cultuur, geen waardes zijn binnen het team, dan willen mensen niet samenwerken en dan komen die technische details helemaal niet aan", aldus Verhaeren, die zegt dat het per land verschilt hoe de cultuur ontstaat.

Keiharde eisen

Voor het proces maakt Verhaeren geen uitzonderingen, ook niet als iemand met kop en schouders boven de rest uitsteekt zoals Léon Marchand in Frankrijk. Hij moest net als de rest meedoen aan kwalificatiewedstrijden voor de Spelen. "Daar werd het ministerie van Sport zenuwachtig van. Die zeiden: 'ook Léon Marchand?' Ja, vóóral Léon Marchand. Omdat je die test moet doorstaan. Dat is voor hem niet zo moeilijk, maar toch: die trials zijn één kans, do-or-die. En dan behandel ik hem niet anders dan andere sporters.

Verhaeren hoopt met die werkwijze zijn zwemmers scherp te krijgen en te prikkelen. Volgens hem kunnen alleen de besten mee. "Dat is de essentie van onze sport. Het is heel hard, maar alleen door dat te doorstaan kan je de volgende fase nemen. Dat is de duidelijkheid die je dan geeft en daar heeft overigens ook niemand over geklaagd."