Michael van Gerwen en Danny Noppert naar kwartfinales Baltic Sea Darts Open
Michael van Gerwen. © PDC Darts

Michael van Gerwen en Danny Noppert naar kwartfinales Baltic Sea Darts Open

15:05, 12-05-2024 / Laatste Update: 19:28, 12-05-2024

Danny Noppert is door naar de kwartfinales van de Baltic Sea Darts Open, een zogeheten Euro Tour-evenement van de dartsbond PDC. In Kiel won The Freeze van Franz Rötzsch met 2-6. Michael van Gerwen versloeg Andrew Gilding in een matige wedstrijd met 6-5 en staat ook in de kwartfinales.

Noppert was duidelijk beter dan Rötzsch. De Nederlander gooide een gemiddelde van 96,64. De mondiale nummer twaalf, schakelde zaterdag nog Raymond van Barneveld uit. Ook Van Gerwen speelt zondagavond de kwartfinales. Hij kwam tegen Gilding 3-0 voor, maar daarna werd hij slordig en kwam het tot 5-5. In de beslissende leg trok MvG aan het langste eind.

Noppert - Van Barneveld

In de tweede ronde won Noppert van zijn landgenoot. Barney zorgde voor de eerste break van de partij, waardoor de veteraan op 2-1 kwam. Vervolgens liep hij uit naar 4-1, wat het startsein bleek voor de Noppert-show. Via een 15-darter, weer een 15-darter,12-darter en 15-darter boog hij de score om: 5-4. In de tiende leg kon hij de boel beslissen. De opdracht was 26 gooien, maar Noppert miste D13, waarna Barney de score naar 5-5 trok.

In de slotleg mocht The Freeze als eerste aanleggen. Vanaf dat moment was het plankgas: 180, 140 en 140, waardoor een finish van 41 resteerde. Noppert deed dat via 1 en D20. Bekijk hieronder de uitslagen en het schema voor zaterdagavond.

Mighty Mike

Michael van Gerwen had geen genade met Wessel Nijman, de bedwinger van Luke Littler. Mighty Mike won met 6-2. Zijn gemiddelde was 107,8. "Hier winnen is lekker",zei de Brabander na afloop op het podium. "Het is lastig om altijd je beste niveau te laten zien. Donderdag plaatste ik me voor de play-offs van de Premier League Darts. Dat gaf me zelfvertrouwen."

Nederlanders verliezen op zaterdag

Het was zaterdag in de middagsessie voor fans van Nederlandse darters geen feestje. De ene na de andere ging onderuit. Dirk van Duijvenbode was de eerste Nederlander die aan de oche verscheen. Hij won nog niet dit jaar op de Euro Tour en daar kwam in Kiel geen verandering in. Hoewel Van Duijvenbode beter speelde dan de afgelopen weken, verloor hij met 6-3 van de Noord-Ier Daryl Gurney.

The Titan had vooral pech dat zijn tegenstander sterk finishte. Met Van Duijvenbode op 16 en 62 gooide Gurney 103 en 126 uit. Op 3-3 kreeg de Nederlander één pijl om te breken, alleen die gooide hij aan de binnenkant van de dubbel-18. Een leg later scheelde het een millimeter of hij gooide 157 uit. Allemaal net niet dus voor Van Duijvenbode.

Ook Jermaine Wattimena en Gian van Veen kwamen zaterdagmiddag in actie. Beide Nederlanders verloren nipt. Wattimena ging in een beslissende leg ten onder tegen Ryan Searle en Van Veen kon The Heat Damon Heta niet weerstaan. Maik Kuivenhoven was de laatste Nederlander die 's middags gooide en ook hij verloor.

Stunt Nijman

Wessel Nijman won vrijdagavond verrassend van Luke Littler met 6-3 en stoomt door naar de tweede ronde, waar hij Van Gerwen tegenkomt. De eerste vijf legs wisselden The Nuke en de jonge Nijman elke keer de overwinning af, maar vanaf leg 6 pakte de Nederlander alle legs en verloor Littler zelfs twee keer zijn eigen leg. Na afloop was Nijman uiteraard in extase.

Twee Nederlandse affiches

Niet alleen Van Gerwen en Nijman spelen tegen elkaar in een Nederlands onderonsje, ook Danny Noppert en Raymond van Barneveld doen dat. Barney won vrijdag met 6-1 van de Zweed Daniel Larsson en boekte zo een plaatje in de tweede ronde.

Programma en uitslagen Baltic Darts Open

Tweede ronde (zaterdag vanaf 13:00 uur):
Josh Rock - Franz Rotsch 3-6
Dirk van Duijvenbode - Daryl Gurney 3-6
Ryan Searle - Jermaine Wattimena 5-6
Ross Smith - Luke Woodhouse 6-4
Damon Heta - Gian van Veen 6-4
Joe Cullen - James Wade 6-3
Rob Cross - Maik Kuivenhoven 6-2
Ricardo Pietreczko - Moritz Hilger 6-0

Tweede ronde (vanaf 19:00 uur):
Jonny Clayton - Ritchie Edhouse 5-6
Danny Noppert - Raymond van Barneveld 6-5
Peter Wright - Andrew Gilding 2-6
Luke Humphries - Sebastian Bialecki 6-1
Michael van Gerwen - Wessel Nijman 6-2
Krzysztof Ratajski - Mike De Decker 5-6
Stephen Bunting - Andy Baetens 6-3
Dave Chisnall - Madars Razma 5-6

Eerste ronde
Sebastian Bialecki - Jose de Sousa 6-5
Maik Kuivenhoven - Christopher Toonders 6-0
Thibault Tricole - Andrew Gilding 1-6
Haupai Puha - Franz Roetzsch 4-6
Moritz Hilger - Matthew Dennant 6-2
Brendan Dolan - Jermaine Wattimena 1-6
Luke Woodhouse - Ryan Joyce 6-5
James Wade - Niels Zonneveld 6-2

Eerste ronde
Madars Razma - Chris Dobey 6-5
Kevin Troppmann - Gian van Veen 4-6
Daryl Gurney - Dimitri Van den Bergh 6-3
Raymond van Barneveld - Daniel Larsson 6-1
Andy Baetens - Gabriel Clemens 6-5
Ritchie Edhouse - Nathan Aspinall 6-2
Martin Schindler - Mike De Decker 3-6
Luke Littler - Wessel Nijman 3-6

Derde ronde (zondagmiddag)
Michael van Gerwen - Andrew Gilding 6-5
Luke Humphries - Ross Smith 6-4
Franz Roetzsch - Danny Noppert 2-6
Damon Heta - Mike De Decker 2-6
Ritchie Edhouse - Ricardo Pietreczko 6-3
Rob Cross - Stephen Bunting 6-5
Daryl Gurney - Ryan Searle 5-6
Madars Razma - Joe Cullen 6-5

Kwartfinales (zondagavond)
Michael van Gerwen - Luke Humphries
Danny Noppert - Mike de Decker
Ritchie Edhouse - Rob Cross
Ryan Searle - Madars Razma