IJsland stunt in eerste groepsduel EK en speelt gelijk tegen Portugal (video)

Bart van der Wijst • 00:49, 15-06-2016 / Laatste Update: 07:17, 08-01-2024

IJsland heeft in de allereerste wedstrijd op een EK indruk gemaakt door met 1-1 gelijk te spelen tegen Portugal. In een levendige wedstrijd, waarin de Portugezen héél veel kansen kregen, waren Nani en Birkir Bjarnason de doelpuntenmakers. Het is voor IJsland - dat Nederland twee keer versloeg in de kwalificatie voor Euro 2016 - het eerste punt óóit op een eindtoernooi.

Het initiatief lag vanaf de eerste minuut bij Portugal, maar IJsland kreeg de eerste kans. Na 5 minuten was het Gylfi Sigurðsson die tot twee keer toe stuitte op de Portugese doelman. De Portugezen probeerde het daarna tevergeefs, alleen telkens stond de goed keepende NEC-doelman Halldorsson in de weg. Na een half uur was het dan toch raak. Na een vlotte aanval via de rechterflank was het uiteindelijk Nani die van dichtbij binnenschoot: 1-0.

De intikker van Nani bij de eerste paal. Hij liet NEC-doelman Halldorsson kansloos #POR vs. #ISL pic.twitter.com/qCNxrcZm8H

— Sportnieuws.nl (@Sportnieuwsnl) 14 juni 2016

Held Halldórsson

Voor IJsland was Hannes Halldórsson de grote man. Hij verrichte tijdens de wedstrijd 8 reddingen en hield zijn land zodoende op de been. In de eerste helft kopte doelpuntenmaker Nani - nog vóór de 1-0 - van dichtbij op goal, maar Halldórsson hield de bal met een fantastische reflex uit zijn doel. Portugal bleef tot de rust de bovenliggende partij, maar wist niet meer te scoren.

[poules_game teasertext="EK Pool - Wat denk jij?" team="iceland" statisticstext="De rest van Nederland voorspelt" calltoaction="Doe nu mee met de EK Pool" url="https://www.win.nl/nl/poules/voetbalreizen-com/ek-2016/landing" pool="voetbalreizen-com/ek-2016" ]

Bjarnason schrijft geschiedenis

De tweede helft begon afwachtend. IJsland bood flinke weerstand tegen het Portugal van superster Cristiano Ronaldo - die niet kon imponeren. Een kleine 5 minuten na rust was het plotseling 1-1. Een voorzet vanaf rechts werd prachtig binnengeschoten door Birkir Bjarnason, die het eerste doelpunt ooit maakte op een eindtoernooi.

Wat staat Vierinha daar te slapen, maar wat maakt Birkir Bjarnason dat knap af! #ISL pic.twitter.com/1b7l8cbJwG

In het restant van de wedstrijd kregen de IJslanders zelfs nog kansen op 1-2, maar dat werd het niet. Ook CR7 had nog enkele mogelijkheden. Zijn vrije trappen werden echter niet gevaarlijk in de laatste minuut.