'Als Christian Horner blijft, is Red Bull over twee jaar een middelmatig team'
Max Verstappen en Christian Horner © Getty Images

'Als Christian Horner blijft, is Red Bull over twee jaar een middelmatig team'

22:29, 29-04-2024 / Laatste Update: 22:31, 29-04-2024

Mocht het zover komen dat Red Bulls topontwerper Adrian Newey vertrekt, dan voorspelt oud-F1-coureur Ralf Schumacher weinig goeds voor het team. Volgens hem gaat het tot de ineenstorting van het team leiden. En dat is dan teambaas Christian Horner zijn schuld, aldus Schumacher.

De geruchtenmolen in de Formule 1 draait de laatste weken op volle toeren. Niet alleen wordt er volop gesproken over de toekomst van Max Verstappen bij het team, ook de toekomst van de man die de uiterst succesvolle Red Bull heeft ontworpen ligt ook onder een vergrootglas.

Domino-effect

Newey is het genie achter de successen van de afgelopen jaren bij Red Bull. Zijn baanbrekende ontwerpen zorgen ervoor dat Verstappen en teamgenoot Sergio Pérez hun concurrentie in bijna elke race ver achter zich kunnen laten. Mede door de onrust binnen het team rond teambaas Horner, zou Newey zijn vertrekwens hebben uitgesproken. Dat zou een ongekend domino-effect teweeg kunnen brengen, aldus Schumacher.

"Newey heeft harmonie en een goede sfeer en werkplaats nodig", zei de voormalig F1-coureur in gesprek met Sky Sports Deutschland. "Je moet nu gewoon eerlijk zijn: Red Bull valt uit elkaar. Horner is daar als enige verantwoordelijk voor door uit alle macht aan de macht te blijven."

"Ik denk niet dat dit zijn laatste probleem zal zijn als Newey vertrekt. Max Verstappen denkt er ook over na, net als Helmut Marko. Ik geef Red Bull nog twee jaar en als ze vasthouden aan Horner, ben ik er vrij zeker van dat het team tot middelmatigheid zal afglijden."

Newey naar Ferrari?

Topontwerper Newey wordt ondertussen in verband gebracht met een overstap naar Ferrari. Daar doen ze er alles aan om de Italiaanse renstal weer tot grootse hoogte te laten stijgen. "Fred Vasseur (teambaas van Ferrari, red.) probeert er alles aan om het team rondom Lewis Hamilton en Charles Leclerc te reorganiseren. Hij is op dat gebied echt zeer bekwaam."

"Als hij erin slaagt, dan zou dat fantastisch zijn. En ik kan het me ook voorstellen, Newey die Ferrari weer terug naar de top van het kampioenschap leidt. Dat is ook wat hem uitdaagt. Het enige wat hij wil doen, is een snelle auto bouwen."