Nederland opent kwalificatiereeks met 1-1 gelijkspel in Zweden

Proshots

admin • 00:35, 07-09-2016 / Laatste Update: 05:05, 06-01-2024

Oranje heeft in Solna kostbare punten verspeeld tijdens het openingsduel van de WK-kwalificatiereeks. In Zweden speelde Nederland lang niet onverdienstelijk, maar gaf het scorebord na 90 minuten toch echt een 1-1 gelijkspel aan.

Nederland was in de beginfase heer en meester. De ploeg van Danny Blind oogde fris en nieuwkomer Davy Klaassen, die op het middenveld stond omdat Wesley Sneijder naar de flank was verwezen, kwam al vroeg in de wedstrijd 1 op 1 met doelman Robin Olsen. Scoren deed de Ajax-middenvelder niet. Niet veel later kopte hij ook een voorzet van Janmaat in de handen van de Zweden-goalie.

Kansen Nederland

Het Nederlands elftal groeide in de wedstrijd. Vincent Janssen kwam 2x tot een scoringskans, maar stuitte óók op de doelman en schoot tegen Klaassen aan. Sneijder probeerde het nog van afstand, maar die bal vloog hoog over.

Reactievoetbal

Zweden liet zich constant terugzakken en wachtte op het gaatje om de tegenaanval in te zetten. Emil Forsberg schoot van afstand en dwong Zoet tot een redding. Voor de rest was de thuisploeg alleen gevaarlijk met standaardsituaties.

Fout Strootman

Vlak voor rust was het, tegen de verhoudingen in, toch raak voor Zweden. Kevin Strootman verspeelde de bal op de rand van het strafschopgebied en gaf Marcus Berg de kans om Zoet te passeren. Dat deed de oud-speler van FC Groningen en PSV in stijl: hij stiftte de bal over de Oranje-doelman en zag deze via de onderkant van de lat binnenvallen.

Oh Strootman!! #zwened pic.twitter.com/m1cIJxECiY

— Harry Vermeegen (@harryvermeegen) 6 september 2016

Doordenderen

Vlak na rust was Virgil van Dijk gevaarlijk met een kopbal, maar ook de Southampton-verdediger stuitte op Olsen. Nadat Forsberg een vangbal voor Zoet produceerde, kegelde Sneijder de bal hoog over vanuit een moeilijk hoek. Oranje bleef aanvallen en werd gevaarlijk via Vincent Janssen. De Spurs-spits leek voor te zetten, maar kon Olsen niet verrassen met een schot in de korte hoek.

Sneijder-show

Aan de kant van Nederland speelde Sneijder een uitstekende wedstrijd. De Utrechter brak uiteindelijk de ban voor Oranje. Met een hard en laag schot versloeg hij in de 67ste minuut Olsen uit een rebound, nadat de Zweedse keeper Janmaat's inzet nog wist te keren. Het was Sneijder's 30ste interlandgoal.

#zwened pic.twitter.com/oDQvGgUYMG

— Karel (@Karel79534498) 6 september 2016

Olsen man van de wedstrijd

Na de goal probeerde Nederland door te drukken, maar stuitte het op de stugge Zweden, die het initiatief duidelijk aan Nederland lieten. De laatste tien minuten vochten beide ploegen voor een resultaat, maar echte kansen ontbraken. Het was loeren op de uitbraak van de Zweden, maar die smoorden in de kiem.

Janssens zoveelste poging eindigde wederom in de handen van Olsen en zes minuten voor tijd had invaller Bas Dost de beslissing op zijn schoen. De Sporting-spits kreeg de bal perfect aangespeeld door Strootman, maar liftte de bal over. Man of de wedstrijd bleek Olsen, toen hij in Sneijder weer een Nederlander van scoren afhield. Dost scoorde via het hoofd, maar zijn goal werd afgekeurd vanwege een duwfout.