Vereniging Ajax roept leden vervroegd bij elkaar voor crisisvergadering
Ajax © Getty Images

Vereniging Ajax roept leden vervroegd bij elkaar voor crisisvergadering

13:05, 12-04-2024 / Laatste Update: 13:05, 12-04-2024

De leden van Ajax komen op 25 april vervroegd bijeen om de crisis bij hun club te bespreken. De vergadering is ingelast door de vereniging Ajax, dat ruim 73 procent van de aandelen bezit. Een machtig orgaan binnen de club dus.

Reden voor de bijeenkomst is de grote onrust onder de ruim zevenhonderd leden na de schorsing en het voorgenomen ontslag van Alex Kroes vanwege zijn handel in Ajax-aandelen met voorkennis. Er stond al een buitengewone vergadering voor aandeelhouders gepland op 21 mei, maar de vereniging wil dat leden al eerder bijeen komen.

Voorzitter Michael van Praag van de raad van commissarissen liet eerder al weten dat hij de leden van Ajax al voor die bijeenkomst zou willen bijpraten. Hij stelde zich beschikbaar voor een eerdere vergadering, maar liet het organiseren daarvan over aan de bestuursraad. De vereniging Ajax heeft nu een bijeenkomst ingeroepen op 25 april, de geboortedag van Johan Cruijff.

Bestuursraad wil excuses

In een brandbrief van 131 leden van Ajax aan de bestuursraad eisten zij excuses van Van Praag aan Kroes. Hij zou namelijk "karaktermoord met voorbedachten rade" hebben gepleegd. Van Praag noemde het handelen van Kroes eerder 'dom en naïef'.

Deze brief staat nog niet op de agenda voor de vervroegde bijeenkomst op 25 april. De vereniging wil de inhoud van die bijeenkomst wel gebruiken om een standpunt in te nemen op de buitengewone vergadering voor aandeelhouders op 21 mei. Dan zal ook het rapport van het onderzoek van KPMG naar het handelen van Sven Mislintat behandeld worden.