'Ambulances reden af en aan': Thijs Zonneveld stapt razendsnel uit koers en hekelt organisatie
Een ambulance op het parcours van de UCI Wereldbeker Gravel in Aken. © Instagram

'Ambulances reden af en aan': Thijs Zonneveld stapt razendsnel uit koers en hekelt organisatie

07:07, 13-05-2024 / Laatste Update: 09:05, 13-05-2024

De UCI Wereldbeker Gravel in Aken verliep voor Thijs Zonneveld bepaald niet zoals hij verwacht had. De fietsende wielerjournalist (43) hield het zondag al snel voor gezien en is woedend over de slechte organisatie in Duitsland.

"Zelden zo’n slecht georganiseerde koers gereden als vandaag bij de UCI Wereldbeker Gravel in Aken", laat Zonneveld, die rijdt voor Beat Cycling, via sociale media weten. "Niet of nauwelijks uitgepijld, afgezet en beveiligd. Overal geparkeerde en rijdende auto’s en tractoren op het parcours, wandelaars die nergens van wisten, mensen met kinderwagens en baby’s."

Voor Zonneveld zelf reden genoeg om de wedstrijd te beëindigen: "Na de eerste ronde ben ik afgestapt, omdat ik het mezelf niet vergeef als ik mijn trip naar Amerika hypothekeer om hier 10e of 15e te worden, en al helemaal niet als ik een kind zou aanrijden. Ambulances reden af en aan, heel veel valpartijen en bijna-crashes. Dit nooit meer." Volgens de verslaggever zou de organisatie zich moeten schamen.

Podcast

In de reactie bij zijn post op Instagram krijgt Zonneveld, die onlangs elfde werd in de UCI Wereldbeker van Valkenburg, veel bijval. In zijn dagelijks podcast In het Wiel blijkt wel hoe hoog het hem zit. Op de dag dat Olav Kooij zijn eerste etappe in de Ronde van Italië won, gaat het eerst een kwartier over de puinhoop bij de gravelrace.

"Het was zo idioot gevaarlijk dat ik na één van de drie rondes dacht 'wat ben ik nou eigenlijk aan het doen?'", vertelt een duidelijk geëmotioneerde Zonneveld. "Ik heb gisteren nog aan mijn vrouw beloofd dat ik geen gekke dingen zou doen en ik heb nu één ronde lang hele gekke dingen gedaan. Dit gaat helemaal nergens over."

"We reden na twee kilometer een stadspark in en we deden maar wat, er stonden geen pijlen, geen hekken, geen vrijwilligers. We hebben, denk ik, de route ongeveer gevolgd, maar ik weet zeker dat we met de eerste groep een paar keer van de route zijn afgeweken. En op een gegeven moment kwamen we terug op het parkoers en toen reden we recht tegen geloste renners in."

Vrouw met een baby

"In de eerste tien kilometer zag ik een auto en een scooter in tegenovergestelde richting op het peloton afkomen, op het eerste de beste klimmetje kwamen we weer rijdende auto's tegen. Er een stond een tractor op een gravelweg." Zonneveld had genoeg gezien en wilde de wedstrijd stilleggen. Dat kreeg hij niet voor elkaar. "Even later reed ik bijna een vrouw met een baby overhoop." Na weer een valpartij en een auto op het parkoers, stapte hij af.

"Toen ik eenmaal langs het parkoers stond, reden er alleen maar ambulances af en aan. De EHBO was alleen maar heen en weer aan het rennen. Mensen waren aangereden door motors. Het was volkomen debiel. Ik ga een klacht indienen bij de UCI."

Lucinda Brand

Bij de vrouwen ging de zege naar de Nederlandse Lucinda Brand. Zij reed haar eerste gravelrace en genoot volop: