Nederlanders zwaar onder vuur in Belgische atletiekrel: 'Intimidatie en machtsmisbruik'
i

Rutger Smith ©Getty Images

Nederlanders zwaar onder vuur in Belgische atletiekrel: 'Intimidatie en machtsmisbruik'

12:50, 09-11-2024

De voormalig atleet Rutger Smith is een van de spillen in een rel bij de Belgische atletiekbond, die al maanden suddert. De Groningse specialist kogelstoten en discuswerpen is topsportcoördinator bij Atletiek Vlaanderen. Zijn plannen schieten bij velen in het verkeerde keelgat.

Het plan is om atleten niet meer met hun persoonlijke coaches te laten trainen, maar dat de beste atleten naar de stad Gent worden gehaald om daar onder toezicht van de federatie te sporten. Dat zien de atleten niet zitten. En enkele van hun trainers ook niet. Die kunnen zo tenslotte hun baan verliezen.

Patrick Himschoot

Een van hen is Patrick Himschoot, onder meer assistent-coach van de nationale 4 × 100 m vrouwenestafetteploeg, die goud won op de Olympische Spelen in Peking. Hij wilde vrijdag aanwezig zijn bij een gesprek tussen de bond en Belgische atleten. Bij de deur werd hem toegang geweigerd. Daar was hij kwaad over, want de atleten hadden verzocht om ook trainers toe te laten tot de meeting.

Jarige Smith faalt enorm voor plaatsing Olympische Spelen

10 juli 2016, 09:55

Rutger Smith wilde zijn 35e verjaardag zo graag opsieren met een ticket naar de Olympische Spelen, maar het was de krachtatleet uit Groningen niet gegund. Smith eindigde zaterdag bij de EK atletiek in Amsterdam als elfde in de finale van het discuswerpen met een worp van 59,99. Met die afstand voldeed hij bij lange na niet aan de limiet voor Rio van 65,00 meter.

Politie

Het Laatste Nieuws schrijft dat Himschoot door twee medewerkers van de bond werd tegengehouden. "Blijf van mijn lijf, of ik bel de politie", foeterde Himschoot. Het opstootje duurde een minuut of tien. Daarna zei hij bij VTM Nieuws: "Ik ben verbaasd en verwonderd dat dit kan in een federatie die zichzelf democratisch noemt. Ik denk dat er nog steeds het recht op vrije meningsuiting is. Maar wij mogen als trainers niet aanwezig zijn, terwijl de atleten dat wel hebben gevraagd."

Vrees voor budgetten

"Het klopt niet dat atleten hun steun zullen verliezen als ze niet naar Gent komen", zei Smith, die tussen 2005 en 2012 als kogelstoter en discuswerper diverse WK-medailles en EK-medailles won. "Alleen de buitenlandse stages gaan wij plannen om iedereen op één plaats samen te hebben. We moeten efficiënter met ons geld omgaan. Daarnaast blijven er persoonlijke budgetten waaruit atleten een privéstage of een privécoach kunnen vergoeden."

De vrees dat de budgetten voor atleten kleiner zullen worden kon Smith (43) niet wegnemen. "We kennen de subsidie van Sport Vlaanderen elk jaar pas in december, dus we kunnen geen budget opmaken."

'Hollandse dictatuur'

Eerder liet onder anderen de Belgische atletiekcoach Jacques Borlée, jarenlang verantwoordelijk voor de 4x400 meter estafetteploeg, weten de 'Hollandse dictatuur' beu te zijn. De 67-jarige Borlée kreeg een Nederlandse opvolger, Bram Peters. "We hebben genoeg goede coaches, maar we kiezen voor een 32-jarige Nederlander die geen enkele ervaring heeft als hoofdcoach", reageerde hij op de aanstelling van Peters.

'Ontkennen en weglachen'

Het overleg van vrijdag heeft weinig geholpen, zo blijkt uit een open brief van de topsporttrainers van Atletiek Vlaanderen, die niét aanwezig mochten zijn op de vergadering. Volgens HLN benadrukken zij opnieuw hun bezorgdheid en woede over het huidige beleid en houding van Rutger Smith. “Hoe kunnen ze nog vertrouwen stellen in een topsportcoördinator die de problemen ontkent en weglacht?”

In de brief gaat het over 'intimidatie en machtsmisbruik', 'uitsluiting van de vertrouwde coaches' en kritiek op de gecentraliseerde werking in Gent: "De crisis is allerminst van de baan en we zijn geen stap dichter bij een oplossing."