Nederlandse atlete slachtoffer van traumatisch grensoverschrijdend gedrag: 'Niemand mag dit doormaken'
i

Jorinde van Klinken. Getty Images

Nederlandse atlete slachtoffer van traumatisch grensoverschrijdend gedrag: 'Niemand mag dit doormaken'

21:10, 14-10-2024 / Laatste Update: 21:11, 14-10-2024

Olympisch atlete Jorinde van Klinken heeft traumatische ervaringen gehad wegens grensoverschrijdend gedrag. Daarom wil ze zich nu inzetten om mede-atleten te helpen. "Ik had nooit het gevoel dat ik echt werd gehoord of begrepen."

Van Klinken, die gespecialiseerd is in kogelstoten en discuswerpen, wil daarom ander atleten voorlichting geven over grensoverschrijdend gedrag. Zelf is ze daar in haar carrière meerdere keren slachtoffer van geworden.

"Toen ik jonger was, heb ik er een lange periode in Nederland mee te kampen gehad", vertelde Van Klinken bij Radio 1. Om daaraan te ontsnappen vertrok ze in 2020 naar de Verenigde Staten, maar dat loste haar problemen niet op.

Ook daar maakte de olympisch atlete nare ervaringen mee. "Toen ik daar een jaar was, kwam ik een fysio tegen. Een week voor een van de belangrijkste wedstrijden van het jaar ging hij een stap te ver." Van Klinken had het direct door. "Het zorgde voor een volledige paniekaanval."

Traumatisch

Het litteken van haar traumatische ervaringen in Nederland werd weer opengerukt, zo schreef ze op Instagram. "In Nederland had ik nooit het gevoel dat ik echt werd gehoord of begrepen. Hoe er toen op is gereageerd heeft bijgedragen aan mijn trauma." Maar in Amerika werd ze wel direct compleet begrepen en geholpen. "Dat gaf zo'n andere ervaring, het gaf mij de hoop terug dat er wel wat te doen is aan dit onderwerp."

En dus ging de 24-jarige aan de slag. Ze zette samen met een psychologe een bedrijf op om mede-atleten voorlichting te geven over de omgang met grensoverschrijdend gedrag. "Atleten en trainers moeten hun grenzen gaan herkennen om zo samen een veilig klimaat te creëren."

'Anderen mogen dit niet doormaken'

"Anderen mogen niet doormaken wat ik heb doorgemaakt", is Van Klinken stellig. Ze weet dat dat een erg lastig doel is. Toch gaat ze haar best doen. "Ik wil mensen meer kennis geven zodat atleten de eerste signalen gaan herkennen"

"Hele culturen bij sportbonden aanpakken, is te groot voor mij", is ze realistisch. "Maar ik kan wel individuen in hun kracht zetten om er iets tegen te doen."