Nederlandse sprinters in het nadeel met schoenen: 'Nu is het lullig'

Nederlandse sprinters in het nadeel met schoenen: 'Nu is het lullig'

Martijn Baars • 14:17, 21-07-2021 / Laatste Update: 17:37, 06-08-2024

In aanloop naar de Olympische Spelen zorgen snelle sprintspikes voor onrust, jaloerse blikken en veel gefluister binnen de atletiekwereld. Usain Bolt noemde de sprintspikes lachwekkend en oneerlijk. Sprinters van Nike, New Balance en Puma kunnen rekenen op de innovatie om hun voeten, terwijl atleten van Adidas en Asics voor hun gevoel een oneerlijke strijd aangaan. Het AD zocht het uit.

Op spikes die bedoeld zijn voor 800 en 1500 meter-lopers sprintte Nadine Visser laatst in volle snelheid over een rij hordes. Tijdens een van haar laatste trainingen op Papendal wilde ze die spikes met de inmiddels heilig verklaarde combinatie van foam en carbonplaten toch maar eens uitproberen.

Adidas kan niet helpen

De twijfels en onrust bij Visser zijn dan ook groot. De laatste maanden zag ze haar concurrenten op de 100 meter horden steeds vaker op de nieuwste sprintspikes lopen. Visser stelde haar sponsor Adidas de vraag of zij alsnog met een nieuwe sprintspike zouden komen, maar bij het bedrijf denken ze eerder aan een lancering voor de Olympische Spelen in Parijs (2024) dan nu voor Tokio. Zo is Visser een van de vele atleten die de dupe zijn van de innovatie op het gebied van atletiekschoenen.

Records sneuvelen

In 2017 werd die revolutie ingezet op de weg, in 2019 doorgezet naar de baan voor de middellange en lange afstanden. Records sneuvelden sindsdien, maar ook in de gehele linie daaronder werd er door een grote groep atleten sneller gelopen. Nike was telkens de pionier en een voorloper, en atleten met die schoenen waren spekkoper, maar andere merken volgden al snel met hun eigen versies en modellen. Van de 800 meter tot en met de marathon lijkt deze zomer zo alsnog een gelijkwaardige competitie gewaarborgd.

Nederlandse atleten

Alleen op de sprint staan de zaken er anders voor. Na Nike kwam ook New Balance met uitstekend materiaal voor sprinters. Puma sloot zich onlangs aan, beter laat dan nooit. Maar Adidas en Asics zijn niet op tijd klaar. Al wordt door atleten ook wel gefluisterd dat ze niet eens een poging hebben gewaagd. Frustrerend is het bijvoorbeeld voor Adidas-atleten Visser, Dafne Schippers en Lieke Klaver en de door Asics gesponsorde Anouk Vetter.

Bondscoach is eerlijk

Laurent Meuwly, bondscoach op Papendal en gespecialiseerd in de 400 meter, hordelopen en de estafette, praat vrijuit over de voordelen van de nieuwe spikes en de gevolgen voor het olympische speelveld. "Als ik puur kijk naar het niveau over de gehele breedte en de vooruitgang bij bepaalde atleten sinds zij over deze spikes kunnen beschikken, is mijn inschatting dat het 0,5 tot 0,7 seconden op een 400 meter kan schelen. Rond de 0,3 seconde op een 200 meter. En 0,1 à 0,15 seconde op een 100 meter.”

Razendsnelle tijden

De laatste maanden werd er zowel bij de mannen als de vrouwen erg hard gelopen, van de 100 tot de 400 meter. Neem de wereldrecords op de 400 meter horden van Karsten Warholm en Sydney McLaughlin of de 10,63 van Shelly-Ann Fraser-Pryce, de 2e tijd ooit gelopen op de 100 meter bij de vrouwen. Femke Bol liep met 52,37 de 4e tijd ooit op de 400 meter horden. Het zou onterecht afbreuk doen aan die prestaties door alleen te wijzen naar de spikes. Maar dat Bol óók profijt had van het lopen op haar New Balance-spikes, daar twijfelt haar coach Meuwly niet aan. Al boekte ze haar enorme progressie toch vooral op eigen kracht. Ze draagt de nieuwe spikes al ruim een jaar en liep vorige zomer op dezelfde schoenen nog naar 54,47, meer dan 2 seconden trager.

'Lullig'

Hoe dan ook zorgden al die indrukwekkende tijden achter de schermen voor nog meer gesprekken tussen atleten onderling en hun coaches. "Er wordt inderdaad veel over gesproken”, zegt Nadine Visser. "Je hoort mensen zeggen: ik meet contacttijden die we nog nooit hebben gezien. Mensen hebben het over 2 procent sneller. Als elk merk zover is, is het oké. Nu is het lullig.”

Meerkamp

Meerkampster Vetter heeft zich naar eigen zeggen lang van de domme gehouden. Kort voor de Spelen is het toch tussen haar oren gaan zitten. "Ik probeer er zo min mogelijk mee bezig te zijn, maar stiekem word je er toch steeds mee geconfronteerd dat de concurrenten wel die nieuwste sprintspikes hebben. Tegelijkertijd kan ik er niets aan doen. Mijn sponsor heeft heel goede schoenen, maar deze spikes hebben ze gewoon niet. Zo wordt atletiek een materiaalsport, dat vind ik vooral zonde."