Oegandees Rogers Kibet wint Zevenheuvelenloop, Beatrice Chepkoech snelste vrouw

20 november 2022

De Oegandese atleet Rogers Kibet heeft de 37e editie van de Zevenheuvelenloop op zijn naam geschreven! Hij legde de wedstrijd over 15 kilometer in en om Nijmegen af in een tijd van 42.08 minuten en eindigde ruim voor zijn concurrenten. Bij de vrouwen finishte de Keniaanse atlete Beatrice Chepkoech als 1e. Ze liep een tijd van 47.18.


Met de 19-jarige Kibet kreeg de Nijmeegse herfstklassieker opnieuw een Oegandese winnaar. Landgenoot Stephen Kissa won de vorige keer, in 2019. De 4 edities daarvoor waren een prooi voor Oegandees Joshua Cheptegei, die in 2018 het wereldrecord liep: 41.05. Op de 2e plek eindigde de Keniaan Nibret Melak, gevolgd door de Oegandees Abel Sikowo.

De Nederlanders konden vooraan niet meestrijden om de winst. Zaandammer Richard Douma was met 43.18 de snelste en eindigde in de top 10. Zijn tijd was net niet goed genoeg voor een Nederlands record. Debutant Mike Foppen uit Nijmegen eindigde ook bij de beste 10. Het Nederlands record op de 15 km staat op 43.13, gelopen door Khalid Choukoud. De atleet was zondag de op 2 na snelste Nederlander, achter Douma en Foppen.

Champ Chepkoech
Evaline Chirchir uit Kenia eindigde bij de vrouwen op de 2e plek achter Chepkoech, de wereldrecordhoudster op de 3000 meter steeple chase. Plek 3 was voor de Oegandese Stella Chesang. Van de Nederlandse vrouwen liep Diane van Es de beste tijd.