BLOG: Laat Zivko een stukje fietsen met Wout Poels

BLOG: Laat Zivko een stukje fietsen met Wout Poels

admin • 15:14, 24-07-2016 / Laatste Update: 20:07, 12-12-2023

Er komen in een sportjaar niet veel momenten voor dat ik voetbal links laat liggen voor een andere sport. Als Max Verstappen een GP rijdt en Manchester United speelt tegen een ploegje van niets, verkies ik het gras boven het asfalt. Gooit Michael van Gerwen 3 keer een triple 20 in een volgepakte arena en spelen Ajax, Feyenoord en PSV een oefenduel in een halfleeg stadion, gaan mijn schermen 3 keer op het grootste groen.

Maar welke wedstrijd er ook uitgezonden wordt tijdens de wielerwegwedstrijd van de Olympische Spelen, Wout Poels zorgt ervoor dat ik die race sowieso zal kijken.

Legendarische woorden

Deze Tour maakte ik voor het eerst kennis met de goedlachse Limburger. Voor de camera’s van de NOS, na een etappe vol bergen waar de volgevreten voetbalvedettes voor geen miljoen euro tegenop zouden fietsen, werd hem door de veren in zijn reet een kopmanpositie in de mond gelegd. Poels lachte wat ongemakkelijk en sprak legendarische woorden: ‘Ik rijd voor Chris (Froome, geletruidrager in Tour red.), ik ben slechts een klein onderdeel van dit succes.’

Een paar dagen daarvoor liet de 9 jaar jongere Zivkovic in De Telegraaf weten dat hij er he-le-maal klaar mee is bij Ajax. Het (gewezen) toptalent kreeg ‘geen begeleiding’ in zijn eerste seizoenen bij de Amsterdammers en daarbij 'niet eens een eerlijke kans'. Als jongste debutant van in de historie van FC Groningen hoef je die natuurlijk niet te verdienen. Die hoor je te krijgen, zei hij tussen de regels door.

Zivkovic wilde dit seizoen voor zijn kans gaan, maar bij het eerste vlaagje tegenwind – hij werd niet geselecteerd voor de wedstrijd tegen AFC - stapte de 19-jarige spits al af.

Real Madrid

Laten we even gaan vergelijken: in de tijd dat Zivkovic debuteerde voor FC Groningen (2012), fietste Poels nog voor Vaconsoleil – DCM. Degradatievoetbal, als het ware, net als Zivkovic vorig jaar speelde met Willem II. Drie jaar later tekende Poels als eerste Nederlander een contract bij Team Sky, zo’n beetje het Real Madrid van de wielerwereld.

Doorbeuken

Daarom is het misschien een idee voor Zivko om volgende week ’n uurtje of drie te gaan fietsen met Wout Poels. Het liefst tegen de wind in, en bergop. Bij de eerste klim zal Zivko waarschijnlijk al afstappen omdat hij een reporter van een krant ziet. En Poels? Die beukt door en zal pas praten over zijn eigen succes als hij op de plek van zijn huidige kopman staat.

Door: Bram Steenbeek