BLOG: Schöne is een rockgod in een wereld vol singer-songwriters
i

Pro Shots

BLOG: Schöne is een rockgod in een wereld vol singer-songwriters

admin • 15:43, 04-12-2015 / Laatste Update: 14:06, 08-01-2024

Het is ongelofelijk dat Lasse Schöne geen basisplaats heeft bij Ajax, vindt Sportnieuws-redacteur Bram Steenbeek. 'Zoals Hillel Slovak een nieuwe dimensie toevoegde aan rock in de begintijd van de Red Hot Chili Peppers met solo’s en funky riffs laat Schöne zelfs in moeilijke tijden de Amsterdam ArenA dansen.'

Ik weet niet of ik de verleiding kan weerstaan om vlak voor de aftrap van sc Heerenveen – Ajax even in ons Matchcenter te kijken of Lasse Schöne op de plek staat waar hij hoort. Of dat rechts- of linksbuiten is, maakt niet veel uit. Vorige week gaf hij een lesje efficiëntie. Vanaf de bank zag hij Victor Fischer tientallen minuten proberen waar Schöne zelf slechts een paar balcontacten voor nodig had. 

Stond Schöne maar wekelijks aan de start van een eredivisiewedstrijd. Vorige week schreef ik in een open brief naar Mounir El Hamdaoui dat hij in zijn Ajax-tijd alleen aan zichzelf dacht en dat het zijn ondergang betekende. Bij Schöne zijn die rollen omgedraaid. Sloeg hij maar een keer met zijn vuist op tafel.

Schöne speelt als een rockgod. Hij schreef de afgelopen jaren prachtige liederen, voerde die vaak nog beter uit en liet het publiek uit zijn dak gaan. Hij is Ajax’ Kurt Cobain of Jimi Hendrix. Zoals Hillel Slovak een nieuwe dimensie toevoegde aan rock  in de begintijd van de Red Hot Chili Peppers met solo’s en funky riffs laat Schöne zelfs in moeilijke tijden de Amsterdam ArenA dansen.

Dat bij Ajax dit jaar geen plek is voor rockgoden, bewijst de overvloed aan singer-songwriters. De overgevoelige jonge jongens die tokkelend het veld overgaan in de hoop ergens een applausje te scoren. Ze beginnen in de kleine zaal en hopen ooit de hoofdact te worden in Engeland, Spanje of Duitsland. Want rockgoden zijn verleden tijd, singer-songwriters zijn hipper dan mopshondjes en mannen-Uggs.

Die arme Schöne. Verlengde zijn contract voor twee jaar en is nu toeschouwer bij het concert dat de zijne had moeten zijn. De bank is echter de drugs die veel grote rockgoden voor hun dertigste al hun laatste lied laten schrijven.  Het siert hem dat hij verlegen lacht in plaats van flink uithaalt als hem gevraagd wordt naar zijn plek op de bank. Nog anderhalf jaar langer op de bank en dan is Schöne rijp voor het voetbalpensioen. Dan kan hij bomen knuffelen en de rest van zijn leven op flip-flops lopen.  

Een uitzondering op die regel is ex-RHCP-er John Frusciante. Hij stopte waar Cobain en Hendrix doorgingen. Als ik zaterdagavond in het Matchcenter kijk en Schöne staat niet bij de eerste elf, heeft hij de naald nog steeds in zijn arm. Erin gezet door Frank de Boer, die Schöne op dit moment een langzame voetbaldood laat sterven. Dat zou zonde zijn. Want niet alleen tegen Heerenveen, tegen elke club uit het binnen- en buitenland is Schöne Ajax’ stairway to heaven.  

Door: Bram Steenbeek