Dit is DE oplossing voor al het VAR-gezeik
i

BSR/PA Sports

Dit is DE oplossing voor al het VAR-gezeik

admin • 20:50, 29-12-2019 / Laatste Update: 19:43, 13-12-2023

Gras is groen, lucht is blauw en in Engeland is er wéér gedoe over de VAR! Nu is het Liverpool dat de helpende hand van de Video Assistent Referee krijgt. Eerst wordt de openingsgoal van de Reds goedgekeurd, nadat Virgil van Dijk hands zou hebben gemaakt. Daarna kwam er een streep door de gelijkmaker van Wolves. Reden? Neto stond een halve millimeter buitenspel.

Het is niet voor het eerst dat Engeland hier gek van wordt, maar hoe moet het dan wél? Tijd voor een nieuwe opzet, waarin niet de scheids, maar de spelers de macht krijgen over de VAR!

De spelers zien zelf het beste wanneer iets goed of slecht is. Hoe vaak zie je niet dat wanneer een goal valt, niemand van de tegenpartij protesteert. De VAR is het leven geroepen om overduidelijke momenten als de 'goal' van Frank Lampard op het WK in Zuid-Afrika te zien, niet om te bepalen of iemand een teennagel buitenspel staat. Dat is niet te doen en zeker niet als er niet zorgvuldig wordt gekeken wanneer de pass precies wordt gegeven.

Nieuwe opzet

Maar hoe moet het dan wel? Simpel. Geef de aanvoerder en de coach 1 mogelijkheid iets bij de VAR aan te vragen als zij dat nodig vinden. Hebben ze het goed, houden ze het recht om aan te vragen. Anders is het direct over met de pret. Zo zorg je er niet alleen voor dat spelers meer verantwoordelijkheid krijgen, maar ook dat ze zelf het gevoel van gerechtigheid krijgen. Spelers blij, publiek blij en de VAR komt een stuk beter tot z'n recht.

Het ironische is juist dat de Premier League-clubs zelf hebben gekozen voor deze manier. Ook met hoe er wordt gemeten en de scheids in deze gevallen niet naar de kant halen. En daar is ook niks mis mee. Gevallen als buitenspel en een bal over de lijn kun je met 'ja' of 'nee' beantwoorden. Het gaat er alleen om dat spelers nu ook niet weten waar ze aan toe zijn. Zeker als niet altijd even precies wordt gemeten.

Eerdere discussie

Ook in Nederland is er altijd veel te doen om de VAR en zelfs op de redactie van Sportnieuws is dit niet anders. Zo gingen Timmie en Victor in discussie over de voor- en nadelen en laten ze weten wat ze van de VAR vinden.