COLUMN: Billenkoek voor Solanke
i

ANP

COLUMN: Billenkoek voor Solanke

admin • 09:32, 28-09-2015 / Laatste Update: 02:38, 13-12-2023

Vitesse-trainer Peter Bosz keek naar Solanke en liet weten dat hij wel aardig kon voetballen. Bosz was op dat moment geen trainer van Vitesse, maar begeleider van een Londense uitwisselstudent, schrijft onze columnist Bram Steenbeek.

Een paar maanden geleden had Domenic Solanke de prachtige panna-pirouette van dit weekend niet eens tot uitvoering durven brengen. Op het trainingsveld van Chelsea, met houthakkers en mijnwerkers als directe tegenstanders, werd hem de ruimte niet gegund, werden zijn benen onder zijn lichaam vandaan geschopt of kreeg hij billenkoek na het missen van een grote kans. Maar in Nederland niet. Wij geven ruimte zodat we kunnen genieten van het moment. Peter Bosz helemaal.  

Want wat was ‘ie op zijn teentjes getrapt eerder deze week. Voor iemand die zo glad is als zijn eigen achterhoofd lijkt dat geen kunst te zijn, maar bij Bosz is het een zeldzaamheid. Hij is zonder twijfel een goede trainer, maar als ‘ie morgen naar het Binnenhof rijdt, kijkt niemand in Den Haag gek op als ze zijn visie op het vluchtelingenprobleem aanhoren. Hij geeft de juiste antwoorden in accentloos en politiek correct Nederlands. Totdat Danny Makkelie hem naar de tribune stuurde en Bosz zich eens even lekker liet gaan.

Dit weekend had Bosz zijn wolfskostuum niet bij zich en toog hij na afloop van het duel in schaapskleren naar de camera’s en notitieblokjes. Heel vervelend, die gemiste kansen. Ja, die van Solanke mocht er ook wel in. Maar hé, hij is pas 18, waarschuwde Bosz. Kan ook nog wel aardig voetballen, vond ‘ie. Na die woorden is mijn beeld van Bosz veranderd. Bosz was op dat moment geen trainer van Vitesse, maar begeleider van een Londense uitwisselstudent. Een die met fluwelen handschoentjes behandeld dient te worden omdat ze anders misschien wel huilend terugrennen naar Engeland.

Na het lezen van dat bericht, spookte er iets door mijn hoofd. Reageerde Bosz maar zo op Solanke als op Makkelie: de spits jaagt de bal naast, Bosz komt woest de dug-out uitgestormd en rent richting de hoek van het veld. Daar rukt hij de cornervlag uit om zijn Chelsea-huurling het stadion uit te meppen. Dat is weer wat anders dan een schop van John Terry.