José Paolo Guerrero: de engste speler van de Copa América
i

AFP

José Paolo Guerrero: de engste speler van de Copa América

Brian Vesseur • 15:21, 08-07-2019 / Laatste Update: 01:35, 08-01-2024

De finale van de Copa América. Het is bijna rust, maar er gaat nog een penalty genomen worden. De spits van Peru krijgt een kans om het eerste tegendoelpunt van Brazilië op de Copa te produceren. Het is de 44e minuut: Paolo Guerrero schiet de 1-1 binnen.

Uiteindelijk moet Peru genoegen nemen met de 2e plek. In het Maracanã wordt het 3-1 voor Brazilië. De hele wedstrijd zagen we Guerrero schreeuwen en schelden naar zijn landgenoten. Guerrero zette – tot zijn eigen verbazing – in zijn eentje druk op de Braziliaanse verdediging. Na het eerste tegendoelpunt toonde hij geen verdriet, maar pure woede.

Tekst loopt door onder foto.

Guerrero en z’n schorsingen

De berichten die over de inmiddels 35-jarige Guerrero verschenen maken hem tot een gangster. Een Peruviaanse gangster. De eerste heisa begon in 2008, toen hij in het shirt van Peru een scheidsrechter aanviel. In een 6-0 verloren wedstrijd tegen Uruguay trok Guerrero het niet meer. Hij werd voor 6 wedstrijden geschorst.

2 jaar later kreeg hij als speler van HSV een boete van 100.000 euro. Guerrero gooide uit emotie een bidon in het publiek. Een supporter werd in het gezicht geraakt. De Duitse bond vond de geldboete niet goed genoeg en schorste hem tot het einde van het seizoen.

In 2012 was het weer raak. Weer als speler van HSV. Stuttgart-doelman Sven Ulreich schermde de bal bij de cornervlag af, waarop Guerrero van achter in kwam vliegen op de keeper. De spits werd 8 wedstrijden geschorst.

De coke-gate

En dan afgelopen WK. Guerrero wordt gezien als nationale held in Peru. Mede dankzij hem plaatste het land zich voor het eerst in 36 jaar voor het WK. Toch moest hij het mondiale toernooi bijna aan zich voorbij laten gaan: hij werd een jaar geschorst omdat er sporen van cocaïne bij hem werden aangetroffen.

Massale steun van het volk van Peru (en van andere WK-deelnemers) zorgde uiteindelijk voor dat FIFA de straf uitstelde tot na het WK. Een maand voor het WK was hij opeens weer speelgerechtigd.

Uiteindelijk moest hij zijn straf alsnog uitzitten. Daardoor kon hij pas in april van dit jaar zijn debuut maken voor de Braziliaanse club Internacional. Guerrero scoorde direct tweemaal.

Gangster uit de onderwereld

Door zijn uitstraling, imago en verleden doet Guerrero denken aan een Zuid-Amerikaanse gangster. Alsof hij maar in zijn vingers hoeft te knippen en de Peruviaanse onderwereld zorgt ervoor dat er een nieuwe bondscoach komt. Laten we er maar vanuit gaan dat het niet zo is, maar het blijft een geinige gedachte.