Voorstel: aub geen Atlantic League, deze league is voor PSV en Ajax veel beter

Voorstel: aub geen Atlantic League, deze league is voor PSV en Ajax veel beter

admin • 13:59, 14-10-2016 / Laatste Update: 14:51, 07-01-2024

Feyenoord bevestigde donderdag dat de club oriënterende gesprekken heeft gevoerd met diverse clubs over de opzet van de zogenaamde Atlantic League. De bezorgdheid over de ontwikkelingen van de grote voetballanden in de Champions League zijn een oorzaak van de gesprekken. Een aantal clubs die bij de gesprekken aan tafel schoven zouden onder andere FC Kopenhagen, Rosenborg, Club Brugge en Malmö zijn. Krijgen wij het daar warm van? Nee, alleen de gedachten bij Malmö-uit doet ons al rillen van de kou. Daarom stelt Sportnieuws.nl een andere Europese league voor.

Nieuwe opzet CL

De UEFA maakte op 26 augustus de nieuwe opzet voor de Champions League bekend waarbij de 4 grote voetballanden in 2018 recht hebben op 4 vaste deelnemers in de Champions League. Als dit doorgaat is dat slecht nieuws voor de 'kleine' voetballanden. Logisch dan ook dat de topclubs uit onder andere Nederland en België plannen willen maken voor de toekomst. Het verschil met de rijke clubs wordt onoverbrugbaar.

Top 4

De coëfficiëntenlijst van de UEFA bepaalt welke landen zich de top 4 voetballanden mogen noemen. Op dit moment zijn dat Spanje, Duitsland, Engeland en Italië. De nummer 4 Italië heeft een straatlengte voorsprong op de nummer 5 Frankrijk. Wel is waarschijnlijk Paris Saint-Germain de enige club buiten de top 4 landen die zich 'echt' kan meten met de rijke clubs.

Scheve verhoudingen

Dat geld een bepalende rol is gaan spelen in het voetbal is geen nieuws. Het bekende zakentijdschrift Forbes publiceert elk jaar een lijst met de rijkste voetbalclubs. In 2016 staan er in de top 20 alleen nog maar clubs uit de 4 grote competities + PSG. En ook op de UEFA-lijst voor individuele clubs domineren Spanje, Duitsland, Engeland en Italië. De verhoudingen in het moderne voetbal zijn nog schever dan de schaatsen van Bill Clinton.

Europe League

Voor het opstellen van de 'Sportnieuws.nl Europe League' hebben wij de UEFA-lijst voor clubs erbij gepakt en een top 18 samengesteld. Het betreft dus clubs uit de 'niet top 4 landen' en PSG mag ook niet meedoen aan deze competitie. In de onderstaande lijst geeft het getal tussen haakjes de huidige positie op de UEFA-clublijst aan.

1. Benfica, Portugal. (9)

2. Porto, Portugal (13)

3. Zenit St. Petersburg, Rusland (15)

4. Shaktar Donetsk, Oekraïne (17)

5. FC Basel, Zwitserland (20)

6. Dynamo Kiev, Oekraïne (23)

7. Galatasaray, Turkije (25)

8. Olympiakos Piraeus, Griekenland (27)

9. Dnipro Dnipropetrovsk, Oekraïne (31)

10. Olympique Lyon, Frankrijk (33)

11. AFC Ajax, Nederland (34)

12. PSV Eindhoven, Nederland (36)

13. Anderlecht, België (38)

14. Fenerbahçe, Turkije (39)

15. Rubin Kazan, Rusland (40)

16. AS Monaco, Frankrijk (41)

17. Celtic, Schotland (43)

18. Sparta Praag, Tsjechië (44)

In deze competitie doen er clubs uit 10 verschillende landen mee. Oekraïne is de hofleverancier met 3 clubs en Nederland wordt vertegenwoordigd door Ajax en PSV. 5 clubs wonnen in het verleden al eens de Champions League maar dat is nu enkel nog een illusie. Het is maar een ranking, maar het geeft wel een lekker competitie. Voor veel van deze clubs geldt dat ze buiten de 'zilvervloot' dreigen te vallen. In de verwachting ligt dat het voetbal de komende jaren sterk gaat veranderen. Een Atlantic League lijkt ons niet de oplossing. Wel is het een goede zaak dat topclubs buiten de 'top 4 landen' zich verenigen en zoeken naar een passende oplossing om mee te blijven doen in het Europese topvoetbal.