Benjamin de Bruijn (32) had een gek ideetje: laat ik op de fiets eens 8 landen doorkruisen in 24 uur. De ultrafietser (iemand die ervan houdt heel lang op de fiets te zitten) las dat record in de Guinness Book of World Records. Dat record was alleen 7 landen en iets van 500 kilometer. "Ik ga zaterdag 630 kilometer fietsen en niemand weet hoe het zal gaan, dat is het spannende. Je gaat ook weleens de verkeerde kant op."
Door: Eimert Pruis
De verkeerde kant opgaan dat hoort erbij, vertelt De Bruijn in een gesprek met Sportnieuws.nl. "Daar heb ik ook rekening mee gehouden. Ik moet 28/29 kilometer per uur rijden gemiddeld en dan heb ik een uur speling. Een beetje pech kan ik dan hebben en ik moet ondertussen ook wat eten natuurlijk."
Toeteren, oortjes en een megafoon
Voor het eten zorgen 2 vrienden van De Bruijn, die in het 'normale leven' zoals hij het zelf omschrijft journalist, radio- en podcastmaker is. De vrienden Sjoerd en Rients rijden met de auto achter hem aan en moeten toeteren als hij de verkeerde kant op gaat. "En ik heb ook oortjes in, dan kunnen ze lekker tegen mij aan babbelen. Ik vrees alleen dat ze ook een megafoon gaan meenemen."
Mijn beste vrienden Rients en Sjoerd gaan volgend weekend 630 kilometer achter me aan tuffen door 8 landen. Doel: het Guinness Book of World Records halen😎
Podcast:https://t.co/tmS5z2P0LQ pic.twitter.com/yHRIFTOnTe
— Benjamin de Bruijn (@BenjaminBruijn) July 10, 2022
Vrienden moeten zorgen dat het officieel wordt
Om uiteindelijk in dat beroemde boek te komen moet De Bruijn van de organisatie aan heel wat verplichtingen voldoen. Van getuigen tot filmpjes en interviews zoals deze. "Ze moeten weten dat het echt is. Maar straks is het echt aan mijn vrienden om dat te regelen verder. Ik heb de hele voorbereiding gedaan en nu wil ik alleen nog maar fietsen. Zij moeten zorgen dat het officieel wordt."
'De gezelligste soigneurs'
Verder zal hij op het gebied van fietsen ook niet zoveel hebben aan zijn maten. Zij weten namelijk niets van fietsen. "Ze kunnen nog niet eens een band verwisselen. Ze weten echt niets van wielrennen. Ze zijn niet de ideale soigneurs, maar wel de gezelligste."
De Bruijn (rechts) met zijn vrienden: 'Niet de ideale soigneurs, wel de gezelligste'
'Ik fietste weleens 8.000 kilometer in 4 weken, maar dat was niet genoeg'
Maar hoe komt iemand op het idee om zoveel kilometer te fietsen in 24 uur en dan ook nog door zoveel mogelijk landen? "Ik ben altijd gefascineerd geweest door het ultrafietsen. Ik heb dat tot een paar jaar geleden ook gedaan. Zo fietste ik Parijs-Brest-Parijs, dat is 1250 kilometer. Ook fietste ik weleens 8.000 kilometer in 4 weken. Ik kwam daar alleen niet mee in het Guinness Book. Dus ging ik eens kijken naar records die voor mij wel haalbaar zouden zijn. Daar sprong het record van zoveel mogelijk landen doorkruisen op de fiets in 24 uur uit. Ik zag dat het in Europa haalbaar is."
Onbekend stadium van vermoeidheid
"Ik vind dat ultrafietsen echt fascinerend. Je daag jezelf echt heel erg uit. Je komt in een stadium van vermoeidheid dat je niet kent. Dat je nauwelijks meemaakt. Fascinerend, echt. Het is heel zwaar en je moet jezelf overwinnen. Dat is niet altijd leuk, maar wel heel boeiend. En als je dan zo'n overwinning op jezelf heb behaald dan kom je ook nog eens in dat gekke boek."
Route om in het gekke-ideeën-boek te komen
Het Guinness Book of World Records vindt De Bruijn het "toonbeeld van gekke ideeën". Een boek dat hem inspireerde om in 24 uur vanuit het Duitse Zitta (drielandenpunt Duitsland met Polen en Tsjechië), Polen, Tsjechië, Oostenrijk, Slowakije, Hongarije, Slovenië en Kroatië door te fietsen. Het is een beetje dezelfde route als het huidige record (van 2017). Alleen was die een stuk korter en dus door 7 landen. "Ik ga direct klimmen bij de start. Je probeert alleen maar vlak te rijden, maar ik kan bergen niet verplaatsen en ik heb die start wel nodig om aan de landen te komen. Er staan 3600 hoogtemeters op de planning, maar gelukkig is deel 2 van de route bijna helemaal vlak."
[gallery size="full" columns="2" ids="2314961,2314963"]
'Als ik die overwinning op mezelf heb behaald, kom ik ook nog eens in dat gekke boek'
'Eigenlijk slaat het nergens op'
En dan staat hij hopelijk in het gekke ideeën-boek. "Je moet er ook een beetje gek voor zijn. Dat boek zit vol gekke ideeën. Mensen hebben een gek idee, voeren dat uit en anderen proberen daar dan weer overheen te gaan. Grappig concept en eigenlijk slaat het nergens op."
'Je weet nooit hoe het gaat'
Het ultrafietsen is dan ook iets waar je een beetje gek voor moet zijn. Het is alweer 5 jaar geleden dat De Bruijn zo'n immense tocht deed. Maar bij Trondheim-Oslo reed hij wel 540 kilometer in 18,5 uur. "Daarmee zou ik heel goed op schema liggen. Ik heb de ervaring, maar het is lang geleden. Ik heb nu vooral gefietst en ben een klein half jaartje in training. Maar je weet nooit hoe het gaat."
'Zin in de start en de magische nacht'
Hij gaat zich in ieder geval pijnigen en gaat naar eigen zeggen langzaam kapot. "Daar moet je van houden, ja. Maar het is toch ook geweldig. Ik heb nu echt zin in de start. Eindelijk op weg zijn. Ik heb zoveel moeten voorbereiden en loop best wel tegen die start aan te hikken. Ik wil gewoon onderweg zijn. En dan die nacht doorfietsen. Dat is vind ik het magische van ultrafietsen. Je dag- en nachtritme is in de war. Af en toe ben je slaperig en je moet bij de les blijven. Ik ben een beetje bang voor de nacht, maar als je dan de eerst zonnestralen ziet. Opeens komt die zon op na een hele donkere nacht. Dat is zo'n gaaf en machtig gevoel."
Zondagochtend uiterlijk 7.59 uur zou het zover moeten zijn.
De tocht van Benjamin de Bruijn is te volgen via zijn Twitter en ook houdt Fietsmagazine alles in de gaten. Uiteraard heeft hij een livetracker en zal hij ook via zijn podcast Cassette verslag doen.