Darten in een coronabubbel: ‘Ik moest 20 uur op m’n hotelkamer blijven’

14 juli 2020

PDC Europe
Darten

Darten tijdens corona. Hoe is dat? De PDC organiseerde afgelopen week 5 dagen van Players Championships voor de darters om weer aan hun ranking te kunnen werken. Allemaal omgeven met strenge regels vanwege het coronavirus. Alles moest binnen de bubbel in Milton Keynes blijven. Sportnieuws.nl sprak met Dirk van Duijvenbode, 1 van de vele Nederlandse darters die het meemaakte.


Door: Martijn Baars

"Het voelde indirect bijna als een gevangenis", zegt Van Duijvenbode een dag na thuiskomst uit Engeland. "Natuurlijk was ik blij dat we weer echt mochten darten, maar de voorbereiding was surrealistisch en erg bijzonder."

Voor het darten: testen


Voordat er überhaupt gedart mocht worden, moesten alle darters op tijd in het speciaal afgehuurde hotel naast het stadion van voetbalclub MK Dons komen. Iedereen, van official tot darter, werd getest op het coronavirus. En vanaf daar was het afwachten geblazen.

20 uur op een kamer


"Je sliep alleen op je hotelkamer en mocht er niet uit totdat je testresultaten binnen waren. Voor mij duurde dat ongeveer 20 uur. Ik had m'n Playstation meegenomen en heb met vrienden en Jeffrey (De Zwaan, collega-darter) wat Warzone gespeeld. Het duurde wel erg lang."

Eten afhalen mocht niet


Ook iets simpels als eten moest allemaal in de bubbel geregeld worden. "Ze hadden niet de beste kok geregeld en je mocht niks afhalen of laten bezorgen. Dat was dus wat minder", grapte Van Duijvenbode, zelf een fervent barbecueër.

Beveiligers op de gang


De darter uit 's Gravenzande zag dat er ook beveiligers op de gang stonden. Dit om te zorgen dat iedereen netjes op z'n kamer zou blijven. "Maar dat is logisch, je neemt zoiets natuurlijk ook heel serieus. Het is niet de schuld van de PDC dat het zo geregeld was. Het was noodzakelijk. We mogen gewoon heel blij zijn dat we überhaupt weer mogen darten."

Uitslag binnen


In de loop van woensdag, de eerste speeldag van het 5-daagse toernooi, kwamen de resultaten van de coronatests binnen. "Een aantal wist het al rond 08.00 uur 's ochtends, maar de meeste darters kregen pas net als ik rond 12.00 uur de uitslagen. Toen ik mijn hotelkamer uitstapte zag ik in de gang ook Vincent van der Voort, Michael van Gerwen en andere Nederlandse darters hun kamer uitkomen. Zij hadden het ook allemaal tegelijkertijd gehoord."

Eindelijk darten: wel zelf scores bijhouden


En toen kon er eindelijk overgegaan worden op het darten zelf. Ook dat was natuurlijk anders door de coronaregels. "Er waren verschillende zones waar je juist wel of niet mocht komen. Ook moesten we als darters zelf de scores noteren bij wedstrijden van anderen omdat de officials niet allemaal mochten komen. Dat was wat minder, maar het hoort er nu eenmaal bij."

Niet goed gegooid, wel doelstelling gehaald


Echt fantastisch gooide Van Duijvenbode niet. Althans, niet zo goed als dat hij voor de coronacrisis bezig was. "Maar toch heb ik mijn doelstelling gehaald. Ik wilde minimaal 3.000 pond voor de ranking bij elkaar gooien. Het werd uiteindelijk 3.500 pond. Daardoor ben ik inmiddels wel zo goed als zeker van deelname aan 3 televisietoernooien (EK, Players Championship Finals en het WK) en sta ik er voor de Grand Prix ook goed voor."

Rest van het jaar


Over die PDC-ranking maakte Van Duijvenbode zich eerst nog wel wat zorgen. "Wat als ze dit jaar bijna niks meer konden organiseren en ze bijvoorbeeld de ranking van vorig jaar hadden gehanteerd? Dat had heel slecht uit kunnen pakken voor mij, want ik ben juist dit jaar erg goed bezig. Nu de PDC heeft laten zien zo'n 5-daags toernooi zonder hele grote problemen te kunnen organiseren, maak ik me niet zo zorgen over de rest van het jaar."

De World Matchplay is komende week pas weer de eerste major van het seizoen. Daar doet Van Duijvenbode niet aan mee, maar verder is hij aardig op weg. Al weet niemand hoe de rest van het jaar eruit ziet. "De PDC is ook afhankelijk van de regels in Engeland. Het afhuren van 3 verdiepingen in het hotel, plus de gooilocatie zal aardig voor ze in de papieren gelopen zijn. Normaal gooien wij in sporthallen, maar die zijn nu nog gesloten. Als die weer opengaan wordt het voor de organisatie ook een stuk makkelijker om dit soort toernooien de komende maanden te organiseren. Ik maak me niet zo'n zorgen om de rest van het jaar."

Bang voor corona?


Bang om corona te krijgen is de darter alvast niet. "Angst voor de ziekte an sich heb ik niet. Ik ben eerder bang dat ik het dalijk een keer krijg en dat ik dan niet mee mag doen aan de toernooien."