Topdarter vertelt niet het hele verhaal achter zijn befaamde leus: 'Ik ben Bunting Mental'
i

Stephen Bunting ©Getty Images

Topdarter vertelt niet het hele verhaal achter zijn befaamde leus: 'Ik ben Bunting Mental'

22:28, 10-01-2025 / Laatste Update: 22:31, 10-01-2025

Stephen Bunting (39) werd bij het WK darts 2025 pas in de halve finale afgeremd. De latere wereldkampioen Luke Littler stopte de opmars van 'The Bullet'. De razend populaire Bunting zien we later dit jaar terug in het wekenlange toernooi Premier League Darts.

Bunting lanceerde eind 2024 een kanaal op YouTube: 'The Bunting Effect'. In een nieuwe video, gepost op donderdag, legt hij uit wat het verhaal is achter de kreet 'Let's Go Bunting Mental'. Zijn fans krijsen dat tijdens zijn partijen. Zelf vindt hij het ook zichtbaar vermakelijk om de leus in een microfoon te brullen.

Slogan

"Met 'Let's Go Bunting Mental' laat ik een andere kant van mezelf zien", legt Bunting uit. "Veel meer mensen herkennen me nu. Het is uitgegroeid tot een soort slogan. Mensen zeggen het als ik aanwezig ben op een evenement. Ik ben er blij mee dat het aanslaat. Ik ben 'Bunting Mental'. Het is iets groots. Let's Go Bunting Mental!"

Hilariteit om ruzie tussen Raymond van Barneveld en Phil Taylor op WK-podium: 'Hij pakte hem terug'

3 januari 2025, 04:00

Het WK darts komt vrijdagavond tot een climax met de finale tussen Michael van Gerwen en Luke Littler. Maar de halve finales donderdagavond waren ook om van te smullen. Al komen Chris Dobey - Michael van Gerwen en Stephen Bunting - Luke Littler niet in de buurt van enkele iconische wedstrijden bij de laatste vier. Zoals die tussen Raymond van Barneveld en Phil Taylor in 2013.

De echte reden achter Bunting Mental

Met deze verklaring vertelt Bunting niet het hele verhaal. Misschien maar goed ook, want hij is een nette kerel. De reden dat de kreet 'Bunting Mental' aanslaat, is dat het een variant is op een groffere kreet: 'Let's go fucking mental'. Dat betekent in het Engels iets als 'Laten we helemaal naar de klote gaan' of 'Laten we heel gek gaan doen'.

Die kreet wordt regelmatig gebruikt door dronken Engelse mensen, als ze samen zich bezuipen en zin hebben in liedjes zingen, aldus Reddit.

PDC

Bunting, die is geboren nabij Liverpool en een grote fan is van de voetbalclub Liverpool FC, was jarenlang min of meer een grijze muis bij de dartsbond PDC. In 2014 won hij Lakeside, het grootste toernooi van de bond BDO (die inmiddels ter ziele is), waarna hij overstapte naar de PDC. De grote successen bleven lang uit.

In 2021 begon hij zijn potentie in te lossen bij de PDC, met onder meer een halve finale op het WK 2021 en een halve finale bij de World Grand Prix. In 2024 won hij de major The Masters en bij het WK 2025 kwam er weer een plek bij de laatste vier voor 'The Bullit'. Tussendoor, zo ergens eind 2023, explodeerde zijn aantal volgers op social media.

Socials

Daarmee werd de Engelsman beloond voor de moeite die hij stak in het maken en posten van maffe filmpjes. Hij dook op zo ongeveer alle trends die social media beheersten. Gekke dansjes, playbacken op de hits van het moment, cartoonachtige filters over zijn gezicht gooien: Bunting ging op onder meer TikTok tekeer als een schermverslaafde tiener.

Zingende Bunting

De frivole kant van Bunting kwam ook niet helemaal uit de lucht vallen. Alhoewel er een gecalculeerde strategie achter zijn video's lijkt te zitten (volgens Redbrick worden ze bedacht en geschoten door zijn management), had Bunting al eerder zijn ongeremde kant laten zien. Zo zong hij tijdens de Dutch Darts Masters in 2015 het nuimmer 'Gold' van Spandau Ballet, een klassieker uit de jaren 80.