15-jarige Nederlander is beste Fifa 20-speler van de wereld
i

FIFA

15-jarige Nederlander is beste Fifa 20-speler van de wereld

admin • 22:00, 08-02-2020 / Laatste Update: 10:52, 05-01-2024

Hij heeft maar 1 droom: wereldkampioen Fifa worden. En die droom is de pas 15-jarige Levi de Weerd aan het vervullen. De e-sporter van Vitesse is in januari de beste speler van de wereld en wist van de 150 wedstrijden, er maar 2 te verliezen. Daarmee staat De Weerd op de 1e plaats van de Fifa 20-wereldranglijst.

"Mijn ouders wisten in het begin helemaal niet hoe groot dit was’’, zegt Levi in gesprek met het AD. "Vorig jaar was Ajax op zoek naar een nieuwe e-sporter. Ik heb me toen ingeschreven en kwam bij de laatste 4. Omdat ik toen toetsweek had, kon ik niet gaan." Levi’s ouders kwamen erachter hoe goed hun zoon was toen de mensen van Team Gullit aanbelden. "Het begon met een berichtje op Twitter, waarin ze zeiden dat ze me in de gaten hielden. Kort daarop volgde een gesprek bij ons thuis. Dus eigenlijk ben ik gescout. Je kunt ze zien als mijn management. Via Team Gullit kwam ik uiteindelijk bij Vitesse terecht."

Duizenden euro's

Team Gullit biedt niet alleen ondersteuning op sportief gebied. Ook financieel helpen ze Levi om het best mogelijke team te bouwen. "Als er een nieuwe versie van Fifa uitkomt, krijgen we allemaal 1000 euro om een team te bouwen. Later in het jaar nog eens 500 euro", legt Levi uit. Dit klinkt veel, maar er zijn ook voetbalclubs die hun e-sporter 8000 euro betalen om een team te bouwen."

Te jong

De volgende stap om zijn droom werkelijkheid te maken, is uitkomen in de eDivisie. Helaas voor Levi moet hij wachten tot volgend seizoen. Hij is namelijk nog te jong om voor een club uit te mogen komen. "Vitesse heeft nog geprobeerd om me dit jaar te laten spelen., maar dat is niet gelukt. Volgens de internationale regels mag je pas meedoen als je 16 bent." De eDivisie is in de afgelopen 3 jaar steeds groter geworden. "Als ik in de eDivisie mag spelen, dan krijg ik ook een ander contract bij Vitesse. Dan krijg ik ook salaris"