Er moet nog een hoop gebeuren, maar GP op Zandvoort is zeker mogelijk
i

Pim Ras fotografie

Er moet nog een hoop gebeuren, maar GP op Zandvoort is zeker mogelijk

admin • 15:13, 10-11-2017 / Laatste Update: 15:24, 05-01-2024

Misschien krijgen we binnenkort wel weer een Grand Prix in eigen land, op het circuit van Zandvoort. In theorie is het namelijk goed mogelijk, maar er zijn nog wel wat op- en aantekeningen.

Vrijdagmiddag werd er een haalbaarheidsonderzoek gepresenteerd voor een Formule 1-race op het Zandvoortse circuit. Er zijn 'geen onoverkomelijke technische, organisatorische of logistieke knelpunten' die de komst van het Formule 1-circus onmogelijk maken. Maar dat betekent niet dat er zomaar een race op Zandvoort komt. De grootste uitdaging zit hem in de eisen van de FIA voor het circuit, want die worden pas in een later stadium bekend gemaakt. Daarom is het nog maar de vraag of het financieel haalbaar is voor Nederland.

Bereikbaar

Verder is het Circuitpark van Zandvoort niet heel goed bereikbaar, en wordt dat als 1 van de grootste knelpunten gezien. Zelfs voor demonstratiedagen ontstaan er al gigantische files in de buurt van de kustplaats. Volgens het onderzoek is dat dan ook een aandachtspunt, maar kan het met een goed plan zelfs een pluspunt worden.

Verstappen

Max Verstappen - ronde recordhouder op Zandvoort met 1.19,511 - liet in Brazilië al weten nog niet echt bezig te zijn met een race in Nederland. ,,Ik weet niet of ik ooit een Grand Prix in Nederland rijd, we gaan het allemaal wel zien. Ik ben er ook niet echt mee bezig. Als het gebeurt, dan gebeurt het. En het zou natuurlijk wel mooi zijn. Maar ik denk dat er daarvoor nog veel dingen moeten veranderen."

Er werd tot nu toe 34 keer een Grand Prix gereden op Zandvoort, en in 1985 voor het laatst met Niki Lauda als winnaar. Daarna was het financieel niet meer haalbaar.