Handbal is een snelle sport en in Nederland slaat het sinds het succes van de vrouwen erg aan. Ook op de Olympische Spelen van Parijs zullen de ogen weer gericht zijn op de Nederlandse handbalsters. En dan kom je opvallende regels tegen. Lees hier bijvoorbeeld over het aantal time-outs bij een handbalwedstrijd.
Zoals dat de keeper er opeens uitgaat voor een veldspeler. Waarom zou je ooit een doel leeg achterlaten? Zeker voor de voetballers - een sport waar relatief weinig wordt gescoord - die dit lezen moet het opvallend zijn om te zien. Toch is het niet zo gek.
Bij handbal vallen de teams omstebeurt aan en dan wordt er vaker wel gescoord dan niet. Door met nóg een extra speler aan te vallen, vergroot het team de kans om te scoren. Mocht de bal onderschept worden, wordt er vaak een poging van afstand gedaan omdat er toch geen keeper in de goal staat.
5 augustus 2024, 12:00
De Nederlandse handbalsters hebben zich geplaatst voor de volgende ronde op de Olympische Spelen. In Frankrijk hoopt Estavana Polman met haar teamgenoten de eerste olympische medaille in de Nederlandse handbalhistorie te bemachtigen. Bekijk hier het hele programma voor de knock-outfase.
Tijdstraffen
Je ziet regelmatig in beeld dat een van de teams met een speler minder op het veld staat. Bij handbal wordt er namelijk gewerkt met tijdstraffen. De gele kaart bestaat ook in het handbal: tweemaal geel betekent een tijdstraf van twee minuten.
Dat moet je niet te vaak doen, want een derde tijdstraf betekent uitsluiting van het duel. Het team moet dan vier minuten met een speler minder spelen.
25 juli 2024, 08:49
Het gaat er lang niet altijd vriendelijk aan toe tussen Nederlandse sporters onderling op de Olympische Spelen, zo blijkt uit verhalen van ex-handbalinternational Tess Wester-Lieder en ex-hockeysters Naomi van As en Ellen Hoog.
Time-out
Teams kunnen driemaal een time-out aanvragen bij een handbalwedstrijd. De coach heeft dan tijd om snel wat omzettingen te doen, of zijn team simpelweg een peptalk te geven. Ook zijn er wat verplichte momenten in de wedstrijd dat de scheidsrechter zelf een time-out inlast. Dat kan bijvoorbeeld als er een speler geblesseerd raakt, er natte plekken van zweet op de vloer liggen of als de bal het plafond raakt.
Passief spel
En dan nog een belangrijke regel, die aan het einde van de wedstrijd vaker naar voren komt. Er zijn nogal wat redenen om het spel te vertragen. Een team staat met een speler minder en besluit rustig aan te doen. Of een team heeft een kleine voorsprong en wil de tijd laten wegtikken.
Als de scheidsrechter zoiets door heeft, kan hij een waarschuwing aan het betreffende team geven. Het team moet dan in een hoger tempo aanvallen of op doel schieten. Doen ze dat niet, krijgen ze een vrije worp tegen.