Databureau doet hoopvolle voorspelling: Nederland pakt 17 gouden medailles in Parijs
i

Olympische Spelen in Parijs © GettyImages

Databureau doet hoopvolle voorspelling: Nederland pakt 17 gouden medailles in Parijs

10:59, 21-07-2024 / Laatste Update: 11:09, 21-07-2024

Als het aan databureau Gracenote ligt, gaat Nederland een grootse Olympische Spelen tegemoet. De verwachting is dat Nederland 34 medailles haalt in Parijs, waarvan 17 gouden. Hierdoor staat Nederland op plek 4 in het verwachte medailleklassement.

Het databureau baseert de medailleverwachtingen op eerdere edities van de Olympische Spelen, recente wereldkampioenschappen en andere grote wedstrijden. Mocht de voorspelling van Gracenote kloppen, dan verliest Nederland wel wat medailles in vergelijking tot de Spelen in Tokio in 2020. Toen pakte Nederland 36 medailles, waarvan tien goud waren en daardoor eindigde Nederland als zevende op de medaillespiegel.

Grootverdieners

Kijkend naar de voorspellingen heeft Nederland een aantal echte grootverdieners in de gelederen als het gaat om medailles. Zo wordt van baanwielrenner Harrie Lavreysen verwacht dat hij tot drie keer toe op de hoogste trede van het podium mag staan. Ook Mathieu van der Poel (wielrennen), Tes Schouten (zwemmen) en Femke Bol (atletiek) worden bij de gouden medaillewinnaars verwacht.

Record

Mocht Nederland daadwerkelijk 17 gouden medailles binnenhalen, dan zou dat een record betekenen. Het huidige record staat op twaalf gouden medailles tijdens de Spelen in Sydney in 2000. Daar waren Inge de Bruijn (zwemmen), Pieter van den Hoogenband (zwemmen) en Leontien van Moorsel (wielrennen) de absolute sterren als het gaat om de medailles. Volgens NOC*NSF is de doelstelling dat Nederland in de top 10 eindigt.

Beleid NOC*NSF

Maarten van Bottenburg, hoogleraar bestuurs- en organisatiewetenschap aan Universiteit Utrecht en onderzoeker en kenner van de internationale (Olympische) topsportwereld, ziet het beleid als groot voordeel bij Nederland. "Het is best hard en controversieel beleid. Als je alleen de besten geld geeft, zijn de verliezers natuurlijk boos. Om dan aan beleid vast te houden, is knap. Landen die over een langere tijd een systematisch topsportbeleid voeren en er veel geld in steken, blijken succesvoller te zijn dan landen die dat niet doen", vertelt hij tegen het Algemeen Dagblad.