De Italiaanse paralympische atlete Valentina Petrillo (50) wordt de tweede transgender atlete die deelneemt aan de Paralympische Spelen. De slechtziende sprintster is door de nationale ploeg van Italië geselecteerd voor twee afstanden bij de vrouwen.
De atlete werd in 1973 geboren als Fabrizio en maakte in 2019 een transitie door. Ze won vorig jaar twee bronzen medailles op de WK voor paralympische sporters in Parijs. Voordat zij in transitie ging, won Petrillo elf nationale titels in de mannencategorie. Op de Paralympische Spelen in Parijs gaat ze de 200 en 400 meter lopen.
8 augustus 2024, 14:31
Olympisch atleet Nikki Hiltz identificeert zichzelf openlijk als transgender. Hen is trots op diens topsportprestaties en rol in de queer-community, maar krijgt ook veel haat te verduren. Op Instagram spreekt hen zich daarover uit: 'het kost 0 euro om aardig te zijn'.
Petrillo treedt in de voetsporen van de Nederlandse Ingrid van Kranen. Zij deed in 2016 als transgender atlete mee aan de Paralympische Spelen in Rio de Janeiro. Van Kranen was actief bij het discuswerpen en eindigde als achtste. De Nederlandse overleed in 2021 aan de gevolgen van longkanker.
Oogaandoening
"Ik kan het nog steeds moeilijk geloven en ik blijf met beide benen op de grond staan, omdat ik de Spelen van Tokio op een haar na had gemist", zei Petrillo in een verklaring. "Ik zal het pas geloven als ik in Parijs ben." Petrillo kreeg op 14-jarige leeftijd een oogaandoening en heeft een visueel bereik van 1/50e van het normale bereik.
Andrew Parsons, voorzitter van het Internationaal Paralympisch Comité (IPC), vertelde aan BBC Sport dat Petrillo welkom is in Parijs volgens het beleid van de World Para Athletics, maar dat hij ervoor pleit dat de sportwereld "eensgezind" is over het transgenderbeleid.
De bestuursorganen van veel sporten, waaronder atletiek, wielrennen en zwemmen, hebben hun deelnameregels voor transgender atleten in vrouwenwedstrijden de afgelopen jaren aangescherpt. De World Para Athletics heeft het standpunt dat iemand die wettelijk als vrouw is erkend, mag deelnemen in de vrouwencompetitie. De Paralympische Spelen van Parijs beginnen op 28 augustus en duren tot 8 september.
Transgender atleet op Olympische Spelen
Op de Olympische Spelen kwam met Nikki Hiltz ook al een transgender atleet in actie. Hen haalde zelfs de finale op de 1500 meter, waarin die als zevende eindigde. Hiltz sprak zich uit over de haat die transgender personen vaak te verduren krijgen. "Het kost 0 euro om aardig te zijn tegen mensen met andere ervaringen dan jij. Er is veel onwetendheid en haat op dit moment. Voor wie zich identificeert als non-binair of trans en coole dingen doet in de wereld, weet dat je magisch bent en dat de kritiek niet telt. Ik hou van jou", schreef hen op Instagram.