Olympiërs doen na veel ophef boekje open over bizarre staat bronzen medaille: 'Lijkt 100 jaar oud'
i

Simon van Dorp met zijn bronzen medaille. Getty Images

Olympiërs doen na veel ophef boekje open over bizarre staat bronzen medaille: 'Lijkt 100 jaar oud'

07:16, 29-12-2024 / Laatste Update: 07:19, 29-12-2024

Bronzen olympisch medaillewinnaars zijn maanden na de Spelen in Parijs niet tevreden over hun verdiende plak. Het eremetaal is in opvallend slechte staat, zo laten verschillende olympiërs zien op sociale media. 'Alsof hij honderd jaar oud is.'

"Parijs 1924", schrijft Franse zwemmer Yohann Ndoye-Brouard op X bij een foto van zijn bronzen medaille. Daarmee doelt hij op de aftakeling van het brons, dat daardoor wel honderd jaar oud lijkt. Ndoye-Brouard werd derde op de 4x100 meter wisselslag.

Dat deed hij samen met Clement Secchi, die ook zijn medaille liet zien. "Een krokodillenhuid", schreef hij erbij. Er zijn roestvlekken ontstaan op de plak die lijken op de textuur van een huid van een krokodil.

Vlak na de spelen klaagden veel winnaars van het brons al over de kwaliteit van de medaille. Ook Nederlandse olympiërs zagen dat het eremetaal flink beschadigde, bijvoorbeeld roeier Simon van Dorp: "Hij is een beetje groen aan het worden. Het gaat heel hard. Ik denk dat als ik hem later aan mijn kleinkinderen laat zien, hij er niet meer uitziet zoals nu."

De organisatie van de Olympische Spelen beloofde na alle kritiek dat het brons mag worden omgeruild.

De medailles waren wel extra bijzonder dit jaar. Elke plak bevat namelijk een origineel stukje van de Eiffeltoren. De gouden medailles zijn voornamelijk zilver met een gouden coating. De bronzen medailles zijn een mix van koper, zink en tin. Als een brons element niet wordt beschermd en bloot wordt gesteld aan zuurstof, gaat het oxideren. Dat zou het kleurverschil in de medailles kunnen veroorzaken.